Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pitääkö väestöräjähdys merenpinnan kurissa?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Parempi ratkaisu! Jäätiköistä vapautuva olut kannattaisi sittenkin panna olueksi, jonka kokoaminen Stalinin hampaan muotoiseksi, 2 600 kilometriä korkeaksi torniksi ratkaisisi monia ongelmia.Juha Peurala

Parempi ratkaisu! Jäätiköistä vapautuva olut kannattaisi sittenkin panna olueksi, jonka kokoaminen Stalinin hampaan muotoiseksi, 2 600 kilometriä korkeaksi torniksi ratkaisisi monia ongelmia.

16.2.2015

Eno

Älä kokeile tätä kotiplaneetalla

Nimimerkki ”Tietämätön internetistä, 27 ” kysyy: Kun ihmisen painosta on 40–70 % vettä, niin olisikohan räjähdysmäinen väestönlisäys toimiva tapa hallita merenpinnan nousua?

Eno vastaa: Toki! Tosin en tiedä olisiko ”räjähdysmäinen väestönlisäys” tarpeeksi jykevä ilmaus kuvaamaan sitä väestönkasvua, jota tarvittaisiin esimerkiksi kaiken jäätiköissä olevan veden ihmiskroppiin sitomiseen.

Vaikka maapallo on meidän aikanamme merkittävästi kutistunut henkisessä mielessä, se on edelleen fyysisesti valtava. Makeaa vettä on vain murto-osa kaikesta planeettamme vedestä, mutta silti suunnaton määrä – suurimmaksi osaksi jäänä.

Sovitaan että jokaisessa ihmisessä olisi 30 litraa vettä. Todellisuudessa määrä on varmaan hieman pienempi, sillä suuri osa maailman seitsemästä miljardista ihmisestä on lapsia, nuoria tai pienikokoisia. Jäätiköistä puhuttaessa asiallinen yksikkö on kuutiokilometri. Vaikka tuntuu että hukumme ihmismereen jo nyt, koko ihmiskunnasta ei saisi puristettua edes yhtä kuutiokilometriä vettä, ei lähellekään. Yhteen kuutiokilometriin tarvittaisiin yli 33 miljardin ihmisen vedet.

Jäätiköissä arvioidaan olevan vettä 24 064 000 kuutiokilometriä vettä. Ihmiskunnan koon tarvitsisi vielä satamiljoonaakertaistua, ennen kuin tähän päästäisiin. Se tosin tarkoittaisi, että jokaisella kuivan maan neliökilometrillä pitäisi olla noin 5,4 miljardia ihmistä, vaikka mukavasti saa mahtumaan vain neljä miljoonaa. Jos pötköttävä ihminen veisi keskimäärin neliömetrin tilaa, maapallon kuivia alueita peittäisi vajaan viiden ja puolen kilometrin syvyinen ihmiskerrostuma, ihmissfääri.

Mutta idea on hyvä, ja kohta on kevät. Siitä vaan joka iikka makuuhuoneeseen toteuttamaan räjähdysmäistä väestönlisäystä!

Viite