Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pyyhkeellä kädet kuivaksi ekoisasti

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Tulevaisuuden ratkaisu. Lähivuosikymmeninä suurin osa globaalista käsienkuivuutehosta saadaan Saharasta. ”Ei tää nyt ihan paska ole”, ihastellaan pilottialueena toimivassa Satakunnassa.Juha Peurala

Tulevaisuuden ratkaisu. Lähivuosikymmeninä suurin osa globaalista käsienkuivuutehosta saadaan Saharasta. ”Ei tää nyt ihan paska ole”, ihastellaan pilottialueena toimivassa Satakunnassa.

10.11.2014

Eno

Paperipyyhkeet ja kuivaimet häviävät kangaspyyhkeelle.

Nimimerkki ”Usein jää märäksi ” kysyy: Mikä on ekologisin tapa kuivata kätensä? Paperilla, puhaltimella vai käsipyyherullajärjestelmällä?

Eno vastaa: Tuskallisintahan tässä kysymyksessä on se, että meille kuluttajaparoille ei useinkaan ole suotu valinnanvaraa käsienkuivausmetodin suhteen. Julkisissa vessoissa kuivaussysteemeistä vastaa kiinteistön omistaja. Kotona voit kuivata pyyhkeeseen, mikä on ekologisinta.

Suomen luonnonsuojeluliiton MIPS-projektissa on selvitetty kuivausjärjestelmien ekologinen järjestys. Laskelmissa tosin jätettiin tutkimatta käsipyyhekoteloiden ja kuivaimen valmistamisen ekologinen selkäreppu, eli tuotteen koko elinkaareen kuluvien luonnonvarojen summa.

Paras vaihtoehto tutkimuksen mukaan oli rullapyyhejärjestelmä. Se kulutti vähiten luonnonvaroja per käsienkuivauskerta. Kakkosena oli kuivain, ja perää pitivät paperiset käsipyyhkeet. Rullapyyhe oli kolme kertaa ekologisempi kuin kuivain, joka taas on kaksi kertaa ekologisempi kuin paperipyyhe.

Markkinoille on kuitenkin tullut kuivaimia, joiden väitetään kuivaavan kädet jopa 10 sekunnissa. Jos laitteen sähkönkulutus olisi suunnilleen sama kuin perinteisemmän puhaltimen, se pääsisi tasoihin rullajärjestelmän kanssa – MIPS-projektissa kuivaimen käyttöajaksi on arvioitu puoli minuuttia.

Tosin näkisin että laitteen valmistamisen materiavirrat eivät ole ihan vähäiset. Rullajärjestelmän etu on se, että yhdellä rullalla pyyhkii kädet 200 kertaa. Käytetty liina voidaan pestä yli 100 kertaa ja hyödyntää riepuina käyttöikänsä jälkeen.

Lopuksi minun on jälleen sanottava sinulle, kuluttaja, että tämäkään päätös – jota et edes voi itse tehdä – ei ole se päätös, joka antaa sinulle ekologisen synninpäästön. Tietysti tiukimmin ekologiset henkilöt kulkevat mukanaan selkään kiinnitettävä käsipyyherullajärjestelmä. Mutta onko sinusta siihen? Epäilenpä.

Viite