Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Säilyykö marjasurvos vuosia pakastimessa?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Routavuosista yöpakkasiin. Pakastetut poliittiset ajankuvat voivat estää hölmöilyjä toistumasta. Tai ainakin menneisyyden muiston voi mäjäyttää kansakunnan keskustelupöytään nuuhkittavaksi.Juha Peurala

Routavuosista yöpakkasiin. Pakastetut poliittiset ajankuvat voivat estää hölmöilyjä toistumasta. Tai ainakin menneisyyden muiston voi mäjäyttää kansakunnan keskustelupöytään nuuhkittavaksi.

19.10.2015

Eno

Nimimerkki ”Kotiarkeologi” kysyy: Löysin pakastimen sedimenteistä puolukkasurvosta vuodelta 2009. Onko sen syömisestä a) mitään hyötyä (ovatko kaikki vitamiinit, flavonoidit yms. hävinneet maailmankaikkeuteen) tai b) jotain haittaa (näivetystauti, ruokamyrkytys)?

Eno vastaa: Minäkin tuossa pyhänseudulla kaivelin pakastimen nurkkia, kun piti saada 10 kiloa puolukkaa sinne. Pohjalta löytyi parin kilon made, josta ei ole muistikuvaa. Mutta ei se kai vanhempi voi olla kuin vuodelta -89, kun pakastimen ostin.

Pakastimessa on se hyvä puoli, että jos ruoka pysyy siellä tasaisessa -18 asteen kylmässä, se aika lailla säilyy samanlaisena sekä ravintoarvoiltaan että mikrobitasoiltaan pakastuksen ajan. Olennaisempaa on se, mitä marjoille on tapahtunut ennen pakastamista ja mitä niille tehdään sen jälkeen.

Vitamiineja puolukoistasi on kadonnut enemmän, kun marjoja on survottu kuin pakastamisen aikana. Survominen on rikkonut marjojen rakenteen ja sekoittanut happea niiden joukkoon, mikä on pahaksi vitamiineille.

Samoin vitamiinikato alkaa heti, jos kuumennat tai muuten käsittelet survostasi.

Myös mikrobitaso pysyy aika lailla samana pakastamisen ajan. Pakastaminen ei tapa pöpöjä, mutta eivät ne myöskään pysty lisääntymään pakastimen arktisessa talvessa. Vuoden 2009 puolukkasurvos on siis periaatteessa syötävää. Varmuuden vuoksi se kannattaa syödä heti sulattamisen jälkeen.

Jos ei meinaan ole kranttu ruoan suhteen. Kuuden vuoden pakastus vaikuttaa ruoan aistinvaraiseen olemukseen. Marjat muuttuvat pakastimessa helposti maultaan happamiksi ja karvaiksi. Tämä johtuu kuivumisesta, joka tuo marjan kuoren karvaat maut paremmin esiin. Marjojen väri saattaa haalistua harmaaksi ja rakenne muuttua. Marjoihin voi muodostua jäähileitä ja härmää, etenkin jos pakastimen lämpötila on vuosien varrella vaihdellut.

Pahimmillaan vuoden -09 puolukkasurvoksesi on voinut ottaa makua esimerkiksi vieressä lojuneista vuoden -11 kinkunräispeistä.

Jaa mitäkö tein madelöydölleni? Suomi tarvitsee sovinnoneleitä. Joten vein sen rauhanviestinä naapurilleni, Makkos-Oskarille.

Viite