Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Striimaus ja dvd yhtä ekologisia

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Ekoviihdettä kehiin! Ei ole yhdentekevää millä välineellä viihdytämme itsemme kuoliaiksi.Juha Peurala

Ekoviihdettä kehiin! Ei ole yhdentekevää millä välineellä viihdytämme itsemme kuoliaiksi.

20.1.2015

Eno

Kuluttajan liikkumistapa ratkaisee.

Nimimerkki ”Viihdytän itseäni” kysyy: Kumpi on ekologisempi tapa katsoa leffoja: DVD:ltä vai netistä striimaten?

Eno vastaa: Jaahas, teitkö mahdollisesti uudenvuodenlupauksen, että katsot tänä vuonna vähintään kaksi kertaa enemmän amerikkalaista Hollywood-tauhkaa kuin viime vuonna? On aina hienoa kun ihmiset sitoutuvat kehittämään itseään!

Arkijärki sanoisi, että dvd-lättyjen katselu söisi enemmän luonnonvaroja ja tuottaisi päästöjä runsaammin. Amerikkalaiset tutkijat selvittivät asiaa viime vuonna ja tulos oli hiukan yllättävä.

Netflixin tapaisiin palveluihin liittyy energiankulutusta, jota emme näe: palvelinkeskukset ovat melkoisia sähkösyöppöjä. Dvd-levyn tuottaminen taas on melko vähäinen kulutuserä. Asian ratkaiseekin lähes täysin se, miten dvd-levynsä hankkii.

Jos ne tilaa postitse kotiinsa, luonnonvarojen kulutus on käytännössä sama kuin striimauksessa ja sama koskee hiilidioksidipäästöjä. Sen sijaan jos lähtee autolla hakemaan ostoleffaa tai vuokrattua levyä, luonnonvarojen kulutus ja päästöt nousevat äkkiä noin kolmanneksella. Vuokralevy on pahin, sillä se pitää viedä takaisinkin.

Yhtälö on kuitenkin jatkuvassa muutoksen tilassa. Entistä useampi palvelinkeskus on siirtymässä vihreään sähköön. Jos taas haet levysi sähköautolla, joka on ladattu vihreällä sähköllä – tai käytät julkisia – ero pienenee jälleen. Tarkkaile siis tilannetta jatkossakin!

Kaikkein ekologisinta lienee kuitenkin katsoa elokuvaa perinteisessä leffateatterissa – olettaen että siellä käy muitakin kuin vain sinä – jonne lähdet jalkaisin tai julkisilla. Autolla leffaan ei kannata muutenkaan mennä, sillä elokuvat eivät ole juuri mitään, ellei niiden jälkeen pääse nauttimaan lasillisesta tai kuudesta ”kritiikkiä”.

Ratkaiseeko sitten tämä ekologinen valintasi maailman kohtalon? Ei. Mutta jäljillä ollaan, nimittäin kumipyörien jäljillä. Autoilu on tässäkin yhtälössä se mörkö.

Viite