Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Synkkien itsenäisyyspäivien itävyöhyke

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Mistä on pienet suomalaiset tehty? Iloisista yhteisistä muistoista: sisällissota, sota, kylmä sota ja lama.Juha Peurala

Mistä on pienet suomalaiset tehty? Iloisista yhteisistä muistoista: sisällissota, sota, kylmä sota ja lama.

5.12.2014

Eno

Vain Suomessa ja Baltiassa synkistellään itsenäisyydelle.

Nimimerkki Marraskuun lapsi kysyy: Juhlitaanko missään muualla maailmassa itsenäisyyspäivää yhtä synkeissä merkeissä kuin Suomessa?

Eno vastaa: Suomalaiset juhlat jakaantuvat kahteen pääluokkaan: hartaisiin ja täysin sokka irti -tyyppisiin. Mitään malttia tai keskitietä ei juhlimisessa tunneta. Hartaita juhlia ovat uskonnollistaustaiset juhlat kuten joulu ja pääsiäinen. Jallua suoraan navasta -tyyppisiä juhlia taas ovat uusivuosi, vappu ja juhannus.

Muuallakin päin maailmaa on vastaavaa jakoa, mutta tunnekirjo on yleensä positiivisempi. Monissa maissa hartaan tai jopa surullisen juhlan ideakin saattaa aiheuttaa ajatuksellisen oikosulun.

Suomen itsenäisyyspäivä on hartaiden juhlien joukossa. Meillä tavataan muistaa itsenäisyyspäivänä sitä kovaa hintaa, jonka itsenäisyys on vaatinut. Itsenäisyys on ollut vielä elossa olevien sukupolvien aikana vaakalaudalla, joten tämä hinta ei ole päässyt unohtumaan. Tiedä sitten mitä tulevaisuudessa tapahtuu tämän suhteen.

Itsenäisyyspäivien juhlimistavat vaihtelevat maasta toiseen, mutta jotkin piirteet toistuvat miltei kaikkialla: lipunnostot, juhlapuheet, sotilasparaatit, ilotulitukset ja konsertit. Suomessakin harrastetaan näitä kaikkia, tosin ilotulitukset rajoittuvat muutamien kaupunkien julkisiin ilotulituksiin. Sen sijaan meiltä puuttuu armoton biletys ja karnevaalirieha, jota monissa maissa harrastetaan. Itsenäisyyspäivä on tekosyy pistää kansallisen lipun värinen peruukki päähän, korkata viinapullo ja lähteä kadulle heilumaan, kun on vapaapäiväkin.

Esimerkiksi Chilessä itsenäisyyspäivän juhlinta saattaa viedä viikon.

Maailmassa on kuitenkin muutamia maita, jotka ovat Suomen linjoilla itsenäisyyspäivän juhlinnan suhteen. Ne löytyvät läheltä: Viro, Latvia ja Liettua juhlivat itsenäisyyttään melko hartaissa merkeissä. Etenkin Viron itsenäisyyspäivän juhlinta on miltei täysin samanlaista kuin Suomessa lipunnostoineen ja presidentin iltavastaanottoineen. Virossa ja Latviassa itsenäisyyspäiviä on kaksi, alkuperäinen ja itsenäisyyden palauttamisen juhlapäivä.

Liettua kannattaa mainita erikseen, sillä siinä saattaa olla maa, jossa itsenäisyyttä juhlitaan vieläkin hartaammin ja synkemmin kuin Suomessa. Liettuassa on nimittäin kolme itsenäisyyspäivää, samanlaiset kuin kahdella muulla Baltian maalla ja lisäksi kolmas päivä, jolloin juhlitaan Liettuan ensimmäisen ja ainoan kuninkaan vuonna 1253 tapahtunutta kruunausta.

Mutta juhlinta ei pääty tähän. Liettuassa on lisäksi viitisen muutakin kansallista juhlapäivää, joilla on sellaisia nimiä kuin Miehityksen ja kansanmurhan päivä. Saattaa olla,  että Liettuassa Suomi kohtaa voittajansa.

Viite