Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Voiko ilman kaivoksia elää?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Päästötön Talvivaara-replika. 1. Valitse sopiva kaivosympäristö. 2. Poista ikimetsä ym. höttö. 3. ISO MONTTU! 4. Valjasta laskeumavedet saasteettomaan sähköntuotantoon!Juha Peurala

Päästötön Talvivaara-replika. 1. Valitse sopiva kaivosympäristö. 2. Poista ikimetsä ym. höttö. 3. ISO MONTTU! 4. Valjasta laskeumavedet saasteettomaan sähköntuotantoon!

2.3.2017

Eno

Metallien riittävyyden ongelma pitää ratkaista pian.

Nimimerkki "Metallimies" kysyy: Jos kaivostoiminta lopetetaan koko maailmasta niin miten sitten eletään, ilman autoja, koteja, kännyköitä?

Eno vastaa: Hyvä kysymys. Kaivoksia on helppo vastustaa, kun samalla nauttii niiden tuottamista iloista. Ilman Kiinan kaivoksia ei olisi kännyköitä eikä tietokoneita. Kännykässä voi olla yli 60 eri alkuainetta, joista monet niin sanottuja harvinaisia maametalleja joita saadaan lähinnä Kiinasta.

Pärjäisikö ihmiskunta ilman kaivoksia? Aivan taatusti! Homo sapiens tuli toimeen kymmeniä tuhansia vuosia ilman kaivoksia, vaikka oli jääkausi ja sapelihammastiikereitä. Ihmiskunnan koko ja elintaso ei tietenkään ihan vastannut nykyistä.

Teoriassa metalleja voi kierrättää lähes loputtomiin. Kaivoksia tarvitaan paikkaamaan kulutuksen ja kierrätetyn metallin välinen erotus. Jos se saadaan nollaan, kaivoksia ei tarvita. Valitettavasti tähän ei olla matkalla, vaan ihmiskunnan koko ja kulutuksen taso kohoavat jatkuvasti. Kierrätyksessäkin on paljon petraamista. Alumiinista, raudasta ja kuparista kierrätetään reilusti yli 50 prosenttia, mutta monilla metalleilla luku on alle prosentin.

Harvinaisten maametallien eristäminen romukännyköistä on osoittautunut hankalaksi. Käytännössä kännykät murskataan jauheeksi, josta metallit erotetaan. Ikävä kyllä menetelmässä on suuri hävikki.

Tilanne on huono, ja pahenee kun metalliesiintymät alkavat huveta. Ehkä kannattaa alkaa varautua uuteen kivikauteen. Kiitos esi-isille että sapelihammastiikerit on sentään jo hävitetty.

Viite