Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katri Ylinen työskentelee Eurooppanuorten EU-hankekoordinaattorina.

Katri Ylinen työskentelee Eurooppanuorten EU-hankekoordinaattorina.

Feministinä innostuin EU:n uudesta budjettiesityksestä

5.5.2018

Katri Ylinen

Euroopan unionin budjetti kuulostaa harvasta kovin seksikkäältä, mutta minut komission tällä viikolla esittelemä rahoituskehys sai feministinä innostumaan.

Kyseessä on komission ehdotus EU rahankäytöstä vuoden 2020 jälkeiselle ajalle. Esityksen mukaan unionin budjetti kasvaisi Iso-Britannian jäähyväisten jälkeen yli kymmenellä miljardilla eurolla.


Suomalaismepit vaikuttavat
olevan suhteellisen tyytyväisiä komission esitykseen. Sen sijaan Itä-Euroopan euroskeptiset ja fasistiset hallitukset varmasti räksyttävät ja raivoavat.

Komission esityksen mukaan unioni voisi tulevaisuudessa rajoittaa tai jopa kokonaan jäädyttää jäsenmaan EU-rahoituksen, jos oikeusvaltioperiaatteita rikotaan.

Vihreä meppi Heidi Hautala pitää ehdotusta rahoituksen kytkemisestä arvoihin oikeana päätöksenä. Vasemmistomeppi Merja Kyllönen kommentoi oikeusvaltioperiaatteen puolustamisen jääneen viime aikoina juhlapuheiden tasolle. Hän jää odottamaan riittääkö unionilla selkärankaa vetää rahoitusta pois mailta, jotka pyllistävät EU:n yhteisesti linjaamille perusarvoille.


Mutta miten tämä
liittyy naisten asemaan?
Oikeusvaltioperiaate perustuu lakiin, lait kunnioittavat ihmisoikeuksia, ja ihmisoikeuksia ovat ennen kaikkea seksuaalioikeudet. Tänäkin vuonna EU-maissa puutteelliset seksuaalioikeudet aiheuttavat hätää ja tuskaa sadoilletuhansille naisille.

Räikein esimerkki seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien vajavaisuudesta on se, ettei turvallista raskaudenkeskeytystä ole saatavilla.

Kolmessa EU-maassa abortti on lähes kokonaan kielletty ja monessa muussa sen saaminen on tehty vaikeaksi erilaisilla  säännöillä.

Asiantuntijajärjestöt arvioivat, että pelkästään Puolassa tehdään 80–150 000 laitonta aborttia vuosittain. Näistä valitettavan moni on hengenvaarallisissa oloissa tehtäviä puoskariabortteja.


Mikäli komission esitys
rahalla painostamisesta saa naisten oikeuksia polkevat jäsenmaat ruotuun, niin minä olen täysillä messissä.

Tammikuussa Unkarin pääministeri Viktor Orbán totesi, että jos rahahanat sulkeutuvat lännestä, niin Unkari voi aina kääntyä Kiinan puoleen. On epätodennäköistä, että Kiina lähtisi investoimaan Unkariin, mutta riski voi olla, että EU työntää painostuksellaan Puolan ja Unkarin yhä kauemmas unionin tavoittamattomiin.


Rahoituskehys puhuttaa
varmasti vihreitä seuraavan kahden viikon aikana, kun Euroopan vihreät nuoret kokoontuvat yleiskokoukseen ja Euroopan vihreän puolueen neuvoston kokoukseen.

Niistä jälkimmäiseen Suomen vihreiden delegaatio tuo päätöslauselman naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien vahvistamisesta EU-jäsenmaissa. Puolan vihreät tukevat päätöslauselmaa.

On hienoa huomata, että komissio asettui vihdoin kanssamme samoille linjoille: tukemaan Itä-Euroopan siskoja taistelussa itsemääräämisoikeudestaan!

Keskustelu tulevasta rahankäytöstä on vasta alussa. Seuraavaksi jäsenmaat neuvottelevat komission ehdotuksesta, minkä jälkeen kompromissiratkaisuille haetaan parlamentin hyväksyntää.

eu-blogi  euroopan komissio  puola  naisten oikeudet  seksuaalioikeudet 

Viite