Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teo Comet on Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri.

Teo Comet on Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri.

Kannabiksesta lääke myös työttömyyteen?

2.4.2018

Teo Comet

Maltan parlamentti laillisti viime viikolla kannabiksen lääkekäytön. EU:n huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen lukujen perusteella EU:ssa on nyt 19 maata, joissa kannabiksen lääkekäyttö on sallittua.

 

Vuodesta 2012 lähtien moni Yhdysvaltalainen osavaltio sekä Uruguay on lääkekäytön lisäksi laillistanut myös kannabiksen päihdekäytön.Tämä on johtanut entistä vilkkaampaan keskusteluun päihdekäytöstä myös tällä puolella Atlanttia.

Viime vuosina on käsitelty kannabiksen päihdekäyttöä helpottavia lakiehdotuksia ainakin Irlannin, Puolan, Portugalin, Ranskan, Alankomaiden, Italian ja Slovenian parlamenteissa. Usein aloitteet ovat tulleet vihreiltä.

Saksassa kristillisdemokraattisen ja vihreän kansanedustajan ehdotuksessa todettiin vuonna 2015, että kannabiksen laillistaminen toisi valtion kassaan kaksi miljardia euroa veroja. Nykyään vastaava summa käytetään käyttäjien oikeustoimiin. Ranskassa ajatuspaja Terra Nova totesi vuonna 2014 raportissaan, että kannabiksen laillistaminen ja sääntely olisi myöskin kahden miljardin euron verovarojen arvoista.

 

Ranskalainen parlamentaarinen raportti kritisoi alkuvuodesta ankaria lakeja, joita sovelletaan epäjohdonmukaisesti mietojen huumeiden hallussapidosta. Raportti toteaa, että nykylainsäädännön luoma byrokratia on valtava, ja että lievemmät lait vapauttaisivat resursseja salakaupan torjumiseen.

Valtiovarainministeri Bruno Le Mairen mukaan kannabista ei olla laillistamassa, mutta nykylainsäädäntö ei yksinkertaisesti toimi. "Meillä on Euroopan ankarimmat lait ja korkeimmat käyttöasteet", Le Maire totesi radiohaastattelussa tammikuussa.

Ranska saattaakin pian liittyä niiden maiden joukkoon, joissa pienen kannabismäärän hallussapidosta ei saa vankilatuomiota. Melkein kaikki Välimeren EU-jäsenmaat kuuluvat tähän joukkoon.

 

Etelä-Euroopan liberaaleissa huumelaeissa ei ole kysymys ainoastaan kannabiksen käyttäjien hyvinvoinnista, vaan myös kansantaloudesta.

Mikäli suunnitelmat pitävät, Pohjois-Kreikan Veroiassa ollaan ensi kesänä pystyttämässä kannabisviljely lääkekäyttöön. Kymmenen sijoittajaa ovat investoineet hankkeeseen puolitoista miljardia euroa ja sen arvioidaan luovan kaksituhatta työpaikkaa. Kreikassa on runsaasti viljelemätöntä maata, suotuisa ilmasto ja työttömyyttä. Maan hallitus katsookin mielenkiinnolla Yhdysvaltoihin päin, jossa kannabiksen laillistaminen toi Coloradoon 18 000 uutta työpaikkaa vuonna 2015.

Italiassa armeija viljelee kannabista lääkekäyttöön, mutta tuotantokapasiteetti on riittämätön ja puolustusministeriö joutuu ostamaan kannabista ulkomailta. Maltan teollisuusministeriö arvioi tällä viikolla vaatimattomasti, että ensimmäiset viljelyhankkeet synnyttäisivät 185 uutta työpaikkaa. On syytä uskoa, että Euroopan aurinkoisille rannoille on syntymässä uusi elinkeino.

päihteet  huumeet  työllisyys  eu-blogi  teo comet 

Viite