Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teo Comet on Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri.

Teo Comet on Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri.

Unkarin vihreät laittavat Orbánin koville

5.3.2018

Teo Comet

Kuukauden päästä 8. huhtikuuta pidetään yhdet Euroopan keskeisimmistä tänä keväänä nähtävistä vaaleista. Unkarin parlamenttivaalit tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen paitsi Unkarin, myös koko Euroopan demokratian tilaan.

Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa, joka on kokoomuksen sisarpuolue, on ollut vallassa vuodesta 2010. Näiden kahdeksan vuoden aikana Orbán on tehnyt Unkarista yhä autoritäärisemmän maan.

Orbán on ollut otsikoissa ympäri maailmaa esimerkiksi Unkarin ja Serbian rajalle rakennetun aidan, Budapestissä sijaitsevan itsenäisen Central European Universityn sulkemisyritysten, kansalaisyhteiskunnan rajoittamisen sekä viholliskuvia maalaavien salaliittoteorioiden johdosta.

Aikaisemmin tällä viikolla Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan puheenjohtaja peräänkuulutti Orbánin vävyn EU-tukien väärinkäyttöepäilyjen tutkimista.


Käynnissä oleva vaalikampanja
on erittäin likainen. Ympäri Unkaria on pystytetty mainoksia, joissa oppositiopoliitikot seisovat upporikkaan unkarilais-amerikkalaisen liikemiehen George Sorosin kainalossa.

Sorosista on muodostunut hallituksen päävastustaja, jonka väitetään yrittävän tuhota Unkarin avaamalla rajat muukalaisten maahannousulle. Orbánin poliittiset vastustajat ovat tässä tarinassa Sorosin hallitsemia pettureita. Juutalaisvastaista symboliikkaa käytetään runsaasti.


Yksi pääoppositiopuolueista
on vihreä puolue LMP. Puolueen nimi tarkoittaa suunnilleen ”politiikka voi olla erilaista”. Se valittiin ensimmäistä kertaa Unkarin parlamenttiin vuonna 2010. Kampanjaan osallistui kansalaisjärjestöaktiiveja ja eritaustaisia nuoria.

Joidenkin gallupien mukaan LMP ja äärioikeistolainen Jobbik ovat olleet jopa tasalukemissa Fideszin jälkeen. Vihreiden kampanjaa johtaa Bernadett Szél. Hän on Unkarin toiseksi suosituin poliitikko Orbánin jälkeen.

Taloustieteen ja sosiologian tutkinnot suorittanut Szél on tunnettu väittelykyvyistään. Yksi näiden vaalien mieleenpainuvista hetkistä oli syksyinen tv-haastattelu, jossa naispuolinen toimittaja totesi Szélille että ”tiedäthän ettei Unkarissa tule ikinä olemaan naispääministeriä”.

Moni unkarilainen ei sulattanut tätä.


Fideszin suurin vahvuus
on myytti sen voittamattomuudesta. Tämä myytti koki kovan iskun toissa sunnuntaina, kun Fidesz hävisi pormestarivaalit Hódmezővásárhelyn kaupungissa. Harva oli ennustanut voittoa opposition ehdokkaalle, mutta lopputulos oli 16:n prosenttiyksikön ero kahden ehdokkaan välillä.

Tällä hetkellä käydään neuvotteluja oppositiopuolueiden välisestä vaaliyhteistyöstä muualla Unkarissa, mutta ne ovat erittäin vaikeat.

Fideszin johtama hallitus on viime vuosina muuttanut vaalijärjestelmää niin, että yhteistyö eri puolueiden välillä on epäedullista, mikä vahvistaa Fideszin asemaa entisestään. Hieman yli puolet parlamentista valitaan yhden edustajan vaalipiireistä yhdellä kierroksella.

Mikäli puolue ei aseta ehdokkaita kaikissa vaalipiireissä, se menettää merkittävän osan valtion myöntämästä kampanjarahoituksesta.


Seuraava kuukausi määrittää
Unkarin ja Euroopan demokratian suunnan. Orbán vie Unkaria autoritääriseen suuntaan ja hänen kampanjansa perustuu yhteiskunnan jakamiseen kahtia häikäilemättömän mustamaalaamisen avulla. Mutta politiikka voi olla erilaista.

Edit 9.3.2018 Muutettu kohta gallupeista, jotka näyttävät Jobbikin ja LPM:n tasalukuja. Tällainen gallup-tulos oli  pari viikkoa sitten, ei blogin julkaisuajankohtana.

unkari  Fidesz  Euroopan vihreät 

Viite