Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Että kehtaatte väittää meitä veroparatiisiksi!

2.3.2018

Maria Pettersson

Käyttäjän Maria Pettersson kuva
Maria Pettersson on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd) erityisavustaja.

Viime aikoina europarlamentaarikot ovat väitelleet siitä, saako veroparatiiseja sanoa veroparatiiseiksi. Saahan niitä. Paitsi jos ne sijaitsevat EU:ssa.

Jokainen poliitikko kertoo mielellään vastustavansa veronkiertoa. Lausunto ei kerro mitään siitä, kuinka kiihkeästi poliitikko on todella valmis torjumaan veronkiertoa laeilla tai muuten käytännössä. Jos poliitikko sanoo vastustavansa veronkiertoa, kysy aina, mitä hän on tehnyt sen ehkäisemiseksi.

EU:ssa kehitellään innolla sanktioita veroparatiisimaille ja rustataan mustia listoja pahisvaltioista, joihin veroketkuilijat piilottavat voittojaan ja omaisuuttaan.

Jotkut parlamentin poliittiset ryhmät kuten vihreät ja demarit ovat vaatineet parempaa verosääntelyä iät ja ajat. Trendikästä siitä tuli muutama vuosi sitten LuxLeaksin ja Panaman papereiden myötä.

Parlamenttiin on perustettu useampia valiokuntia asiaa tuumailemaan. Kun viimeisin veronkierron ehkäisemiseksi perustettu erityisvaliokunta, niin sanottu Panama-valiokunta, sai valmiiksi raporttinsa ja suosituksensa, alkoi taistelu. Saako raportissa mainita, että Luxemburg, Malta, Irlanti ja Hollanti antavat jättiläisyrityksille epäreiluja veroetuja eli ovat veroparatiiseja?


Irlantilaiset ovat jo saaneet EU-komissiolta 13 miljardin sakon, koska antoivat Applelle epäreiluja veroetuja. Komissio ei rankaise suoraan Applea, koska se toimi periaatteessa ihan oikein Irlannin lain ja lupausten puitteissa. Sen sijaan komissio tutkii ja rankaisee Irlantia, koska maa mahdollistaa Applen verovälttelyn.

Silti irlantilaisilla oli otsaa pitää riipaisevia puheita siitä, miten Irlanti vain tarjoaa yrityksille hyviä investointimahdollisuuksia, mikä on ihan eri asia kuin veronkiertomahdollisuus, vaikkei kukaan tiedä miten.

Luxemburgilaiset kävivät ruikuttamassa, ettei pienellä maalla ole muita mahdollisuuksia tulla toimeen kuin pankkitoiminta, mikä on ihan eri asia kuin veronkierto, tai ainakin melkein eri asia, ei nyt puhuta LuxLeaksista jooko.

Maltalaiset käyttivät samaa korttia kuin aina: Me olemme EU:n pienin valtio, meitä ei saa kiusata! Älkää haukkuko veroparatiisiksi, senkin julmurit!

Ihan oikeasti.


On veroparatiiseissa suoraselkäisiäkin meppejä. Esimerkiksi hollantilainen Peter Simon (S&D) teki muutosehdotuksen, jossa maat listattiin ja niitä vastaan vaadittiin toimia.

”Parlamentti kehottaa komissiota pitämään Luxemburgia, Alankomaita, Irlantia ja Maltaa EU:n veroparatiiseina”, muutosehdotuksessa luki.

Tämä olisi mahdollistanut sen, että EU puuttuu jämäkämmällä kädellä omiin veroparatiiseihinsa. Mutta on niin rumaa alkaa nimetä maita, naming and shaming ei ole asiallista, ruikutti maltalainen.

Lopulta muutosesitys kaatui tältä osin, eikä parlamentti uskaltanut sanoa, että meillä on veroparatiiseja.


Maltalainen oli väärässä. Muutoksen alku on se, että uskalletaan sanoa ääneen: Meillä on veroparatiiseja ja ne ovat Luxemburg, Irlanti, Malta ja Hollanti sekä jossain määrin Belgia. Lisäksi on maita, jotka ylläpitävät veroparatiiseja, esimerkiksi Britannia ja jossain määrin Portugal.

Samalla tavalla kuin Irlanti toivoo, ettei kukaan huomaa Irlannin olevan veroparatiisi, monet poliitikot toivovat, ettei heidän niin sanottua veronkierron vastustustaan silmäillä tarkemmin. Näin he voivat väittää vastustavansa veronkiertoa, vaikka eivät vastusta.

Ai ketkä suomalaismepit myönsivät, että meillä on veroparatiiseja? Muutosehdotusta kannattivat Hautala (vihr), Kumpula-Natri (sd), Jaakonsaari (sd), Jäätteenmäki (kesk) ja Ruohonen-Lerner (ps).

Sitä vastustivat Halla-aho (ps), Sarvamaa (kok) ja Virkkunen (kok). Pietikäinen (kok) äänesti tyhjää ja muut viisi eivät olleet paikalla. Ohuella pohjalla on Suomen veronkierron vastustus EU-parlamentissa jopa Panaman papereiden jälkeen.





Viite