Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirjoittaja on ihmisoikeusaktivisti.

Kirjoittaja on ihmisoikeusaktivisti.

Kolme vinkkiä parempaan naistenpäivään

8.3.2018

Milja Henttonen

Suhteeni naistenpäivään on aina ollut ristiriitainen. Se, että Suomi herää kerran vuodessa siihen, että meillä on puolikas väestöä, jonka oikeudet eivät täysin toteudu, tuntuu aina yhtä banaalilta. Ja sitten naistenpäivä kuitenkin lopulta palautuu perinteiseen kiittelyyn, naiseuden ylistykseen ja ruusuihin työpaikan kahvihuoneessa.

Toisaalta vuosikalenterimme on täynnä erilaisia päivä-päiviä, niin eivätkö naisetkin ole oman päivänsä ansainneet. Ansainneet sen, että kerran vuodessa voimme muistaa ja muistuttaa kaikista epäkohdista, joita yhteiskunnassa kohtaamme päivittäin - ja vaatia taas sitä tasa-arvoa, täällä koto-Suomessa ja globaalistikin.

Tänä naistenpäivänä tartuin ristiriitaista naistenpäivähärkääni sarvista ja kokosin kolmen kohdan vinkkilistan (erityisesti nykyisiä, tulevia ja potentiaalisia setämiehiä silmällä pitäen) siitä, miten voimme tehdä tästä päivästä hieman paremman meille kaikille.

 

Unohda kukat ja kiitokset

Eräs ystäväni käytti hienoa sananpartta “ylistämällä alistaminen” puhuessaan naistenpäivästä. Ylistyslaulut, kukkaset ja kiitokset ovat tapoja viedä fokus pois itse asiasta: totta helvetissä naiset ovat tärkeitä, tietenkään maailma ei pyöri ilman naisia ja tietysti olemme kiitollisia naisista, koska kaikilla on äiti.

Jos naistenpäivällä on jokin tarkoitus, se on kiinnittää huomiota tyttöjen ja naisten oikeuksiin ympäri maailmaa. Se ei hetki sinulle antaa kiitoksellasi hyväksyntääsi tai tarkoitusta sille, että olemme olemassa. Käytä kukkakimppurahasi lahjoittamalla jollekin naisten oikeuksia edistävälle järjestölle. Ja ole kiitollinen hyvistä naisista ympärilläsi joka päivä.

 

Ole hiljaa ja kuuntele. Älä kiistä, älä spleinaa, älä ole paremmin tietäjä

Edes tänä yhtenä päivänä, ole hiljaa ja kuuntele. Sinä et välttämättä - tai ehkä edes yleensä - tiedä paremmin. Anna naisille tila kertoa oma tarinansa, omat huolensa, omat toiveensa. Usko ne tarinat, jotka sinulle kerrotaan. Älä selitä, äläkä selittele kenenkään puolesta. Tänään älä sano, että on olemassa isompiakin ongelmia, sillä se ei pidä paikkaansa. Se ei pidä paikkaansa myöskään huomenna. Kun olet hiljaa ja kuuntelet, saatat myös oppia jotain elämästä, yhteiskunnasta, läheisistäsi, itsestäsi.

 

Älä lätise lämpimiksesi - pidä naistenpäivä joka päivä

Minulle naistenpäivä assosioituu hyvin vahvasti palkkatasa-arvoon. Muistan edelleen, kun olin teini, joskus siinä 2000 -luvun vaihteessa, ja joku poliitikko naistenpäivänä sanoi, että yhteiskuntamme iso häpeäpilkku on sukupuolten väliset palkkaerot. Siitä on nyt reippaasti 15 vuotta ja edelleen naistenpäivänä käydään sama virsi. Edelleenkään asialle “ei olla voitu tehdä mitään”.

Tämä lämpimikseen lätiseminen, se että nostetaan esiin 9 hyvää ja 10 kaunista, kauhistellaan jämähtäneitä rakenteita ja tehdään se kirkkain silmin vuodesta toiseen, tekee naistenpäivästä joka vuosi yhtä piinaavan. Kun meillä on jo olemassa kaikki keinot, jos vain haluaisimme tehdä jotain.

 

Minun puolestani voidaan sopia, että aloitetaan helpoilla harjoituksilla. Jos naistenpäivänä vaaditaan hienoja asioita ja kiitellään äitejä, vaimoja ja tyttäriä, niin seuraavana päivänä ei tehtäisi herrasmiessopimuksia naisvaltaisten matalapalkka-alojen palkkojen polkemiseksi. Ihan vaikka näin alkuun.

Lopuksi vielä:

Parasta naistenpäivää siskot ja siskonmieliset. Murskataan se patriarkaatti!

feministiblogi  feminismi  naistenpäivä  palkkatasa-arvo  tasa-arvo 

Viite