Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja vihreiden naisten puheenjohtaja.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja vihreiden naisten puheenjohtaja.

Raiskaus on aina väkivaltaa

15.3.2018

Emma Kari

”Seksin tulee aina olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, on kyseessä aina rikos”. Näin totesi Ruotsin pääministeri perustellessaan lakimuutosta, jolla naapurimaassamme ollaan korjaamassa raiskauslainsäädäntöä.

Tällaisia puheenvuoroja moni nainen oli toivonut kuulevansa myös Suomen hallitukselta. Sen sijaan me saimme kuulla oikeusministeri Häkkäseltä, että naisten vaatimus muuttaa raiskauksen määritelmä väkivallasta suostumuksen puutteeksi on ”elämälle vieras”.

 

 

 

On uskomatonta, että vielä vuonna 2018 naiset joutuvat taistelemaan siitä, että jos seksiin ei ole suostumusta, kyseessä on aina raiskaus. Aina.

Voidaan sanoa, että meillä on rikoslaki, joka on elämälle vieras. Lain määritelmä raiskaukselle nojaa vastusteluun, väkivaltaan ja uhkaan – ei suostumukseen. Lakimme siis sivuuttaa sen tosiasian, että seksi ilman suostumusta on raiskaus ja raiskaus on aina väkivaltaa muusta väkivallasta riippumatta. Liian usein uhri joutuu todistamaan pelkoaan ja väkivallan kokemustaan raiskaustilanteessa. Kuitenkin tutkimusten mukaan suurin osa raiskauksen uhreista lamaantuu tai pelkää liikaa vastustellakseen voimakkaasti.

 

Jotkut lakimuutosta kritisoineet henkilöt, erityisesti miesoletetut, ovat esittäneet huolensa siitä, että pitäisikö jatkossa jokaisen täyttää lomake ennen seksiin ryhtymistä. Vinkki: ei tarvitse. Voi ihan vaikka kysyä, “haluatko sinä tätä?” tai “oletko varma?”.

Viime kuukausien aikana tuhannet naiset ovat astuneet esiin ja uskaltaneet kertoa kipeimmistä ja vaikeimmista kokemuksistaan. He ovat kertoneet pelosta, nöyryytyksestä ja häpeästä. Moni nainen on vuosia kantanut kipua, jota kenenkään ei pitäisi kantaa.

Sukupolvi toisensa jälkeen naiset ovat oppineet, että siitä, mistä ei voi puhua on vaiettava. Nyt naiset puhuvat, jotta kukaan muu ei joutuisi kokemaan samaa kuin mitä he ovat kokeneet. Siitä #metoo-kampanjassa on ollut kyse. Halusta tehdä vaietusta näkyvää ja saada aikaan muutos.

 

 

Lainsäädäntö heijastelee yhteiskunnan arvoja. Naisen itsemääräämisoikeuden puolustaminen ja uhrin aseman parantaminen on välttämätöntä, jotta voimme vähentää seksuaalirikoksia. Samalla vaikutamme ihmisten asenteisiin.

Feminismin tavoitteena on purkaa sortavia asenteita ja rakenteita yhteiskunnassamme, jotta kaikkien vapaus kasvaa. Myös siksi tämä lakimuutos on tärkeä. Tämän maan tytöt ja naiset ansaitsevat lain, joka suojaa heitä ja heidän oikeuttaan päättää omasta ruumiistaan.

Me haluamme jokaisen ymmärtävän, että naisen ruumis kuuluu ainoastaan naiselle itselleen.  Me haluamme jokaisen ymmärtävän, että ei tarkoittaa ei ja ainoastaan kyllä tarkoittaa kyllä.

raiskaus  seksuaalirikos 





Viite