Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kasvavassa kaupungissa myös talous kasvaa

9.4.2017

Anni Sinnemäki

Käyttäjän Anni Sinnemäki kuva
Anni Sinnemäki vihreiden pormestariehdokas Helsingissä.

Vihreillä on mahdollisuus nousta huhtikuun kuntavaaleissa Helsingin suurimmaksi puolueeksi. Me tiedämme, että se tarkoittaa satsauksia joukkoliikenteeseen, koulutukseen ja kirjastoihin. Mutta mitä vihreiden johtama kaupunki tarkoittaa työpaikkojen ja talouden kannalta?

Kaupungin kasvun mahdollistaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, kun halutaan lisää työpaikkoja ja taloudellista vaurautta. Se, että kaupunkiin tulijoille riittää asuntoja on tärkeää. Se on tärkeää paitsi ihmisten sujuvan arjen kannalta, myös sen kannalta, että yritysten palkkaamat työntekijät pystyvät muuttamaan kaupunkiin.

Olen ylpeä siitä, että nyt kun vihreät ovat ensimmäistä kertaa johtaneen Helsingissä kaupunkisuunnittelua, on asuntotuotanto selvällä nousu-uralla.

Tämän päivän kaupungeissa työpaikat syntyvät palvelualoille ja aloille, joilla työntekijöiltä vaaditaan korkeaa koulutusta. Palveluihin syntyy työpaikkoja, jos kaupunki on riittävän tiivis ja viihtyisä kävellä, pyöräillä ja käyttää joukkoliikennettä. Autojen ehdoilla suunniteltu kaupunki ei synnytä kaupunkielämää ja siihen liittyviä yrityksiä.


Yritykset, joissa työntekijöiltä vaaditaan korkeaa koulutusta rekrytoivat jatkuvasti ulkomailta. Nämä osaajat voivat valita asuinpaikkansa mistä päin maailmaa tahansa. Me saamme heidät valitsemaan Helsingin, jos tämä on mukava kaupunki, jossa työn ja perheen yhdistäminen onnistuu helpommin kuin muualla, jos kaupungissa tapahtuu, jos baarit, ruokaravintolat ja julkiset saunat ovat omintakeisia ja hyviä.

Ilmastonmuutos täytyy selättää kaupungeissa, koska jo yli puolet maailman ihmisistä asuu niissä. Energiatehokas rakentaminen, vähäpäästöinen liikenne, resurssiviisaus, kaupunkiviljely, älykkäät järjestelmät, jotka optimoivat vaikkapa jätehuoltoa, pysäköintitilan käyttöä ja uusiutuvaa energiaa ovat asioita, joita tarvitaan kaikkialla maailman kaupungeissa.

Suomessa näiden alojen yritykset menestyvät, jos tuotteita voi kokeilla kotimarkkinoilla. Ratkaisuiden luontevin kokeilualusta on Helsinki.


Kokeilujen syntymiseksi tarvitaan kuitenkin kaupunkia, jolla itsellään on kunnianhimoiset tavoitteet ja halua kumppanuuteen. Kunnianhimotonta ilmastopolitiikkaa tekevä kaupunki ei synnytä uuden ratkaisutalouden työpaikkoja.
Helsinkiin on mahdollista syntyä tulevina vuosina työpaikkoja ja vaurautta, jotka hyödyttävät paitsi Helsinkiä myös koko Suomea.

Kaupunki, jota vihreät haluavat rakentaa – tiivis, elävä, joukkoliikenteeseen perustuva, suvaitsevainen, ihmisten omaan aktiivisuuteen kannustava kaupunki – on juuri se kaupunki johon tämän päivän työpaikat ja vauraus syntyy.

Viite