Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Koirat haukkuu, karavaani kulkee

27.10.2017

Emma Kari

Käyttäjän Emma Kari kuva

Yksi suosikkini Fingerpori-sarjakuvista on strippi, jossa kalliolla retkottavat koirat huutelevat solvauksia karavaanarille, joka ahdistuneena toteaa: ”En kestä enää... Pysähdytään!”

Läpi viime kevään Ville Niinistöä haukuttiin kaikkea kritisoivaksi räksyttäjäksi. Nyt Touko Aaltoa kritisoidaan siitä, ettei hän kritisoi ja räksytä tarpeeksi. Muutamassa kuukaudessa vihreisiin kohdistuva kritiikki muutti suuntaa 180 astetta.

Kritiikin määrä ei näytä riippuvan siitä, kuinka tiukalla tai yhteistyöhaluisella äänenpainolla vihreästä politiikasta puhutaan. Kritiikki näyttää johtuvan siitä, että vihreästä politiikasta puhutaan.


Kun politiikan sisältöä ei kyetä haastamaan, kritisoidaan ihmisten persoonaa tai esiintymistapaa.

Erityisesti tämä näkyy kokoomuksen toiminnassa. Kun he eivät pysty vastaamaan vihreiden kritiikkiin hallituksen koulutusleikkauksista ja eriarvoistavasta politiikasta, he keskittyvät parjaamaan vihreiden johdon tyyliä. Mustaa puhutaan valkoiseksi. Vastuuta ei kanneta. Vaikeisiin kysymyksiin ei vastata.

Me puolustamme luontoa ja ilmastoa. Tässä eroamme pääministeripuolue keskustasta, joka ottaa ympäristölinjauksensa MTK:lta ja metsäteollisuuden lobbareilta.

Me puolustamme tasa-arvoista koulutusta. Meille talous on aina vain väline. Tässä eroamme kokoomuksesta, jolle halu leikata julkista sektoria on itseisarvo. Tasa-arvoinen ja laadukas koulutus nähdään pääasiassa menoeränä.

Me puolustamme aina jakamatonta ihmisarvoa. Tässä eroamme perussuomalaisista (ja nykyisistä sinisistä), joka oli valmis myymään kaikki annetut lupaukset vain, jottei Suomi enää kantaisi vastuuta maailman hädänalaisista.


Sipilän hallituksen politiikassa yhdistyivät valtavat koulutusleikkaukset, luonnonsuojelun romuttaminen ja selän kääntäminen ihmisoikeuksille.

Tälle politiikalle vihreät on selkeä vaihtoehto. Siksi olemme hallituspuolueiden puheiden ykköskohde. Eduskunnan salikeskustelua kuunnellessa joku voisi pitää erikoisena sitä, että hallituspuolueet tuntuvat puhuvan pääasiassa kolmanneksi suurimmalle oppositio­ryhmälle.

Touko Aalto puolustaa vihreitä arvoja eduskunnassa järkkymättömästi. Ja suomalaiset jakavat nämä arvot laajasti.

Toukon tavoite puhua politiikastamme entistä rakentavammin on tapa saada ääntämme kuuluviin mölinän keskeltä. Näyttää kuitenkin siltä, että toiveet vihreiden politiikan “rakentavuudesta” ja syytöksen “populismista” olivat ainoastaan pyrkimystä siihen, että olisimme hiljaa.


Kritiikkiä ei kannata pelästyä, eikä kokoomuksen sometrollien leimakirveiden edessä pidä lamaantua. Vihreät haluavat viedä tämän maan takaisin siihen suureen tarinaan, josta suomalaiset ovat ylpeitä.

Me haluamme pitää kiinni lupauksesta, joka tässä maassa on aina annettu lapsille ja lapsenlapsille: me teemme työtä, jotta teillä olisi paremmin. Siksi haastamme Sipilän hallituksen politiikan suuntaa jokainen päivä. Emme sen takia, että olemme oppositiossa, vaan sen takia, että tämä maa ansaitsee parempaa.

Viite