Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maanviljelijät päättävät tulevaisuudesta

7.12.2016

Emma Ojanen

Käyttäjän Emma Ojanen kuva
Emma Ojanen on Jyväskylän Vihreiden hallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas.

Suomen vaikutusvaltaisimmat ihmiset elävät ennennäkemättömässä synkkyydessä. Suomessa ei ole ketään, jolla olisi suurempi valta päättää elämästä ja kuolemasta kuin keskiverrolla suomalaisella pienviljelijällä.
Oli maatilan koko viisi hehtaaria tai viisi sataa, siellä on silti enemmän elämää kuin yhdessäkään kaupungissa.

Maanviljelijä vaikuttaa työllään miljooniin elämiin pienistä maaperän mikrobeista aina supermarketeissa harhaileviin kädellisiin asti. Ja ne sentit ja eurot, joilla elintarvikkeemme kaupasta lunastamme, määräävät sen, millaista todellisuutta ympärillämme kasvatetaan.

Suomalaisen maaseudun köyhtymisen pysäyttäminen on tärkeää aivan kuten sademetsien tai Arktiksen suojelu. Maaseudun köyhtyminen tarkoittaa lukuisten eliöiden selviytymismahdollisuuksien vaarantumista.

Elämänmuotona töyhtöhyyppä ja noidanlukko ovat yhtä merkityksellisiä kuin lumileopardi tai sinivalas. Viljelty ja laidunnettu maa on monille ainoa paikka elää. Maaseudun köyhtyminen tarkoittaa myös sitä, että yhä useampi ihminen menettää uskonsa elämään ja omaan arvoonsa osana yhteistä maailmaa. Kaikkien meidän täytyy syödä, joten kuinka on mahdollista, ettei toisia ruokkimalla enää itse elä?

Kuinka masentavaa on elää keskellä hedelmällisiä peltoja ja elämää kuhisevia metsiä ja kuvitella, ettei täällä ole mitään, minkä puolesta jatkaa työntekoa?


Aivan muutaman vuoden päässä on tulevaisuus, jossa maatilat tuottavat sähköä, lämpöä ja polttoainetta, kasvattavat pelloilla muovia, tekstiilejä ja kumia, viljelevät suurempaa valikoimaa kasveja kuin ikinä ennen Suomen historiassa ja siinä ohessa varjelevat pölyttäjiä ja luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat virkistystä ja hoivaa ihmisille.

Se on kuitenkin tulevaisuus, jota on vaikea nähdä, jos herää joka aamu lamauttavaan kauhuun kotitilan maksuvaikeuksista ja jännittää, millaisia byrokratiamörköjä vastaan joutuu tänään taistelemaan.

Maksetaan kaupassa sellainen hinta, että sillä elävät viljelijän lisäksi myös peltopyy ja kissankello!

Viite