Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oy Tissibaari Suomi Ab

7.4.2016

Maria Ohisalo

Käyttäjän Maria Ohisalo kuva
Maria Ohisalo on Vihreiden varapuheenjohtaja.

Eletään lama-aikaa. Vienti ei vedä, työttömyys kasvaa ja kaikkia ottaa rankasti päähän. Puuhakkaan harmaapuvun perustama Oy Tissibaari Suomi Ab tarjoaa töitä niille, jotka ovat valmiita tarjoamaan alastoman vartalonsa katseiden kohteeksi pienellä palkalla. Näin 1990-luvun laman aikaan.


Hypätään toiseen
tarinaan, vuoteen 2016.

Eletään taas lamaa. Käynnissä ovat yhteiskuntasopimusneuvottelut pohjoisessa maassa. Tavalliselle kansalle ne näkyvät kuvina vakavista harmaapuvuista neuvottelemassa.

Harmaapuvut sanovat, että maa lähtee nousuun, kun liian korkeiksi kasvaneet työllistämisen kustannukset saadaan laskuun. Samalla pohjoisen maan hallitus päättää säästää rahaa vallan tuottamattomista hyvinvointipalveluista ja kaikenmaailman hoivaamisesta.

Miksi maksaa sellaisesta, joka hoituu kotona ilmaiseksi?
Julkisen sektorin kustannuksia päätetään leikata päivähoitomaksuja korottamalla ja ryhmäkokoja suurentamalla. Päätetäänpä nostaa terveydenhoidon asiakasmaksuja ja lääkekustannusten omavastuumaksuja. Näin rahaa saadaan parempaan käyttöön yksityisellä sektorilla, erityisesti vientiteollisuudessa ja yritykset voivat tarjota enemmän työpaikkoja.

Rahaa kanavoidaan niihin oikeasti tuottaviin töihin.


Televisiossa harmaapuvut puhuvat vakavina kansalle. Leikkaukset ovat ainoa vaihtoehto. Muuten ei maa lähde nousuun. Moni saattaa ajatella, että yhteiskunta on kaikki sen osat, ja etteivät harmaapuvut tule tarjonneeksi naisille mitään.

Ei mitään, mikä helpottaisi naisten asemaa tai etenemistä työmarkkinoilla. Hoivavastuuta ei haluta jakaa sukupuolten kesken, lapsia kotona hoitavien osa-aikatyöskentelyä ei haluta edistää, varhaiskasvatusta kurjistetaan.

Samaan aikaan erilaisia kotihoidon muotoja halutaan tukea aiempaa enemmän. Naisen paikka on kotona. Pienipalkkaisten töiden tekijät taas saavat painaa duunia entistä enemmän ja huonommilla ehdoilla, vailla mahdollisuuksia palkkakehitykseen.


Palataan 1990-luvulle parin virkkeen ajaksi. Tissibaareissa ei sinänsä ole vikaa. Työtä se on siinä missä muukin. Kukin päättäköön omasta vartalostaan. Ongelmaksi tällainen matalapalkkatyö muodostuu, kun ihmisen on taloudellisen tilanteensa vuoksi pakko tehdä sitä ja joku muu kerää voitot päältä.

Näitä kahta tarinaa yhdistää lama. Vielä enemmän niitä yhdistää suhtautuminen naiseen. 1990-luvun tissibaarissa ja vuoden 2016 Suomessa nainen on matalasti palkatun työn tekijä, jonka tekemisistä muut päättävät. Harmaapuvut ovat keksineet Oy Tissibaari Suomi Ab:n uudestaan.





Viite