Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreää edistyksen ääntä tarvitaan

14.11.2016

Ville Niinistö

Käyttäjän Ville Niinistö kuva
Ville Niinistö on vihreiden puheenjohtaja. Kirjoitus on julkaistu 21. lokakuuta ilmestyneessä Vihreä Lanka -lehdessä.

Suomi ja koko läntinen maailma on tienhaarassa. Suomessa uusnatsijärjestön mielenosoituksen yhteydessä tapahtui ensimmäinen poliittisen väkivallan aiheuttama kuolemantapaus yli 60 vuoteen. Rasistisen vihapuheen on annettu yleistyä tavalla, joka vaarantaa yhteiskuntamme tasa-arvoa ja rauhaa.

Isossa-Britanniassa tyytymättömyys eriarvoisuuteen purkautui brexit-äänestyksessä. Yhdysvalloissa
Donald Trump saa kannatusta vääristelyllä ja vastakkainasettelujen lietsomisella. Länsimaiden ulkopuolelta Venäjä on palannut yhä enemmän sotilaallisen vallankäytön pelotteeseen ja pyrkii hajottamaan EU-maiden yhtenäisyyttä.

Monet yhteiskuntamme perusarvot, jotka vielä pari vuotta sitten olivat vakaasti turvattuja, on nyt kyseenalaistettu. Nyt, jos koskaan, tarvitaan edistyksen ääntä. Sellaista ääntä, joka puolustaa jokaisen ihmisarvoa, sivistystä ja ympäristöä sekä auttaa heikompiosaisia. Vihreiden on koottava tällaisen yhteistyön enemmistöä Suomessa.


Edistyksen ääntä tarvitaan, kun tietoon perustuva päätöksenteko on vaarassa toisaalta näköalattoman leikkauspolitiikan takia ja toisaalta ihmisten välistä vastakkainasettelua lietsovien populistien takia.

Sipilän hallitus on valinnut linjan, jossa se ottaa niiltä, joilla on jo vähän, ja antaa niille, joilla on jo paljon. Ensi vuoden budjetti kasvattaa tuloeroja, kun perusturvasta leikataan ja suurituloisille annetaan.

Samalla hallitus on kykenemätön tekemään uudistuksia työpaikkojen luomiseksi: uusiutuvaa energiaa vauhdittavan energiaremontin sijaan hallitus antaa uuden saastutustuen raskaalle teollisuudelle.


Vihreässä varjobudjetissa haastamme hallitusta panostamaan koulutukseen ja elinkeinojen uudistamiseen lapsilta leikkaamisen ja vanhan elinkeinorakenteen pönkittämisen sijaan.

Tämän vaihtoehdon voimme tarjota myös kuntavaaleissa. Moni suomalainen kokee turvattomuutta, koska on huolissaan lastensa päivähoidosta, toimeentulosta tai epävarmoista työmarkkinoista. Paras tapa ratkoa isoja asioita on aloittaa lähellä ihmisiä.

Me haastamme Sipilän hallituksen leikkaukset kouluilta ja päivähoidosta – kunnissa vihreät päättäjät voivat valita toisin. Me haastamme sulkeutuneen Suomen, jossa annetaan tilaa rasismille ja eriarvoisuudelle – kunnissa voimme pitää huolta kotoutumisesta sekä auttaa työttömiä ja heikompiosaisia. Me haastamme näköalattoman leikkauspolitiikan – kunnissa voimme panostaa uusiutuvaan energiaan ja kestävään joukkoliikenteeseen.

Puheenjohtajana teen kaikkeni, jotta vihreät voivat kuntavaaleissa lunastaa suomalaisille tulevaisuudenuskoa tarjoavan aseman. Kun teemme seuraavat puoli vuotta kaikkemme sen eteen, voimme nostaa vihreät päävaihtoehdoksi Suomen suunnasta.

Vasta huhtikuun kuntavaalien jälkeen on aika uudelle puheenjohtajakampanjalle. Haluan siirtää kapulan seuraavalle johtopolvelle tilanteessa, jossa vihreillä on valoisa asema edistyksen äänenä Suomessa.

Viite