Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kontula – median suosikkiongelmalähiö

9.2.2018

Niklas Kaskeala

Käyttäjän Niklas Kaskeala kuva
Niklas Kaskeala asuu Kontulassa.

Milloin viimeksi luit jutun, jossa kerrotaan positiiviseen sävyyn Kontulasta tai jostain muusta Itä-Helsingin lähiöstä? Eikö heti tule mieleen? Ei mikään ihme. Sellaiset jutut ovat harvassa.

Yle julkaisi eilen jutun, jossa haastateltiin kahta Kontulasta pois muuttanutta. Toinen oli muuttanut pois alueen sosiaalisten ongelmien takia, toinen monikulttuurisuuden takia. Molemmilla oli ollut kohtalaisen äärimmäisiä kokemuksia Kontulasta.


Yle jutun pohjana
oli Helsingin kaupungin teettämä kysely asuinaluetta vaihtaneista. Kyselyn mukaan sosioekonomisesti heikoimmilta alueilta pois muuttaneilla toiseksi tärkeän syy muuttoon oli, että alueella on liikaa sosiaalisia ongelmia. Kolmanneksi tärkein syy oli, että alueella on liikaa maahanmuuttajia. 

Jutussa ei kuitenkaan nouse erityisemmin esiin, että saman kyselyn mukaan tärkein syy poismuuttoon oli kuitenkin, ettei alueelta löytynyt sopivaa asuntoa. 

Mainitsemisen arvoista on myös, että vain vajaa viidennes sosioekonomisesti heikoimmilta alueilta muuttaneista vastasi ykskantaan, ettei yleisesti pitänyt lainkaan alueesta, jolta muutti pois. Yli 80 prosenttia piti aluetta joko hyvänä tai erittäin hyvänä. Jännästi yhtäkään tähän enemmistöön kuulunutta ei löytynyt juttuun haastateltavaksi.


Tämän ja lukuisten muiden
samankaltaisten juttujen ongelmana on, että ne toistavat stereotyyppistä tarinaa Itä-Helsingin lähiöistä vaarallisina ghettoina, joissa asuu lähinnä syrjäytyneitä reppanoita. Tämä on omiaan ruokkimaan kierrettä, jossa negatiiviset mielikuvat vain vahvistuvat.

Harva lähiöiden asukas tunnistaa asuinaluettansa näistä kuvauksista. Tutkimusten mukaan valtaosa lähiöiden asukkaista viihtyy alueellaan oikein hyvin.


Samaan virhepäätelmään sortuvat
myös monet kantakaupungissa asuvat. Muistan ne kantahelsingissä asuvien ystävien ja tuttavien katseet, kun muutama vuosi sitten kerroin, että perheemme muuttaa Kontulaan. Siis muuttaako joku vapaaehtoisesti sinne, paistoi monen kasvoilta. Kadulla toikkaroiva alkoholisti luo mukavaa elämänmakuisuutta Kallioon, Kontulassa se on merkki alueen rappiosta. 

Kontulalaisena voin vakuuttaa, että todellisuus on jotain ihan muuta, kuin mitä mediasta saa yleensä lukea. Kontulan asukkaat ovat ehkä keskimääräistä vähävaraisempia ja maahanmuuttajia on paljon, mutta kyseessä on kuitenkin aika tavallinen lähiö, jossa lapsiperheet, opiskelijat ja eläkeläiset elävät ihan tavallista arkea.

Ihmisillä on voimakas taipumus rakentaa kategorioita ja liittää mielikuvia eri asuinalueisiin. Useimmiten mediasta lukemansa perusteella ilman omakohtaista kokemusta. Joka neljäs helsinkiläinen asuu idän lähiöissä. Me viihdymme täällä. Ehkä joskus joku toimittaja pitää tätä mainitsemisen arvoisena asiana.

Helsinki  lähiöt  kaupunkisuunnittelu 





Viite