Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jotain hyvää: vaalit ovat lähellä

30.10.2014

Hanna Eriksson

Vihreät lähtivät runsas kuukausi sitten hallituksesta. Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) löysi heti pöytälaatikostaan pakkolunastuskortin ja jäädytti sen perusteella soidensuojeluohjelman.

Kokoomus otti keskustaa kädestä: turpeen verotusta kevennetään. Esitys ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuista lähti eilen lausuntokierrokselle. Tuoreesta Vihreästä Langasta voi lukea, mitä muita vihreitä tavoitteita hallitus aikoo vielä puolen vuoden aikana tyrmätä.

Konservatiivisesta politiikasta on vaikea löytää muita ilonaiheita kuin se, että vaalit ovat lähellä. Hallitus näyttää, millaista ympäristö-, energia- ja koulutuspolitiikkaa kokoomus, demarit, kristilliset ja rkp tekevät, kun vihreät eivät ole estämässä.

Nyt vain pitää toivoa, ettei kokoomus tosissaan aio kaataa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista kuten puolue kansanedustaja Kimmo Sasin (kok) lausuntojen perusteella näyttää aikovan. Parlamentaarisesti sovitun sote-uudistuksen kaataminen tarkoittaisi sitä, että terveyserot ja kulut kasvavat edelleen, ja neljä vuotta virkamiesten ja kansanedustajien työtä menee hukkaan.

Soten kaatuminen tarkoittaisi myös sitä, että ensi vaalit ovat jälleen sote-vaalit. Kuka uskoo, että äänestäjä jaksaa vielä kerran kuunnella yhdeksän eduskuntapuoleen ehdotukset sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi?

Jos sote saadaan puristettua valmiina ulos, jää tilaa toiselle sosiaalipoliittiselle keskustelulle: perustulolle.

Perustulosta on tulossa jo marraskuussa kaksi selvitystä: vihreiden oma, päivitetty malli sekä Sitran ja Työeläkevakuuttajat Telan rahoittama, ajatushautomo Tänkin tekemä selvitys siitä, miten perustuloa voitaisiin kokeilla Suomessa. Vasemmistoliitto julkaisi oman mallinsa 2012 ja oikeistolainen ajatuspaja Libera viime vuonna.

Vihreät haluavat toteuttaa perustulokokeilun ensi vaalikaudella. Gallup-kärjessä kellistelevä keskustan puheenjohtaja Juha Sipiläkin ehti ehdottaa perustulokokeilua syyskuussa.

Aihe kiinnostaa puoluekentän kaikilla kulmilla. Tällä vaalikaudella on jo otettu vihreiden ajamia askelia kohti perustuloa. Nyt voisi olla tarjolla hetki, jolloin puolueet eivät keskustele siitä, tarvitaanko perustuloa, vaan siitä, millainen perustulo tarvitaa.

Viite