Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jutellaan kuitenkin

1.10.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Tekee mieli huutaa. Kertoa erittäin painavin sanoin – ehkä suuraakkosin, alatyylisestikin – mitä mieltä on niistä, jotka eivät totuutta ymmärrä.

Olisin halunnut kirjoittaa samanlaisen tekstin kuin Jari Tervo. Tervo haukkui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen liepeillä mellakoineet pataluhaksi, valkoiseksi roskaväeksi.

Osin Tervo puki ajatukseni sanoiksi. Tapahtumat Suomessa pelottavat, mutta ennen kaikkea raivostuttavat: roskasakki kaappaa minun maani nimiinsä.

Ongelma on, ettei huutaminen valkoisesta roskaväestä johda mihinkään.

Kysymys on, mitä sivistynyt ihminen voi tehdä, kun on lopulta saanut tarpeekseen.

Rasisti menee nettiin meuhkaa- maan ja voi levittää valheita. Rasisti voi mennä heittämään kahvikannua kantavaa vapaaehtoista kivellä. Rasisti voi jatkaa poliittista uraansa epämääräisten vihjausten suojassa.

Mutta nettisaastailu, kivien heittäminen ja pelolla politikointi eivät ole sivistyneen ja kunnollisen ihmisen aseita.

Järkipuhe on järkevän ihmisen ase.

Tämä kuulostaa kamalan naiivilta. Kun sosiaalisessa mediassa levitetään täysin tarkoituksellisesti valheita, eivätkä suoranaista pötypuhetta vältä edes poliitikot, järkipuhe ei vaikuta järkiratkaisulta.

Vaihtoehtoja ei vain oikein ole.

Toki pitää äänestää oikein, kuluttaa oikein, lahjoittaa oikein ja niin edelleen. Mutta arjessa ei auta kuin puhua järkeä.

Perjantaina ilmestyvän Vihreän Langan pääjutussa järkipuhetta harjoitellaan ilmastonmuutoksen suhteen. Niin nurinkurista kuin se onkin, aikamme suurimmasta uhkasta puhuminen herättää juuri nyt paljon vähemmän tunteita, kuin ne viitisentoista tuhatta Suomeen turvapaikanhakijana tullutta ihmistä.

Järkipuheen ohjeet ovat yleispäteviä. Pahaa tarkoittavan pienen vähemmistön lisäksi on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat aidosti epätietoisia, perin inhimillisesti elinympäristönsä muuttumista pelkääviä, asioita vähän seuraavia tai jopa harhaanjohdettuja.

Näiden ihmisten kanssa sitä kuuluisaa dialogia pitää käydä, ei kivenheittäjien tai netinlokaajien. Näihin ihmisiin järkipuhe voi tehota.

Sitäpaitsi, mitä vaihtoehtoja järkevällä ihmisellä on?

Viite