Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kiinnostu niistä, joita ei kiinnosta

6.5.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Elän kuplassa. Se varmistui viimeistään uusinta Vihreän Langan numeroa tehdessä. Joka kolmas suomalainen ei ole kiinnostunut politiikasta. Silti minun oli vaikea keksiä, miten löytäisimme henkilöitä haastateltavaksi aiheesta.

Onneksi löysimme juttuun hyviä tyyppejä. He kertovat, miksi puoluepolitiikka tuntuu kaukaiselta: se ei liity omaan arkeen, siitä puhutaan vaikeilla sanoilla, vaalilupauksia ei pidetä ja lehtijutut kertovat poliitikkojen töppäilevän jatkuvasti.

Näkemykset vahvistavat aiempia tutkimustuloksia.


Oikeusministeriön joulukuussa julkaisemien demokratiaindikaattorien mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää politiikkaa – ainakin joskus – niin monimutkaisena, että sitä on vaikea seurata.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvotutkimuksessa vain joka neljäs oli sitä mieltä, että kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät. Yli kolmasosa sanoi, ettei mikään puolue aja juuri heille tärkeitä asioita.
Näitäkin ihmisiä tulee kuunnella. He edustavat satoja tuhansia suomalaisia.


En jaksa päivittelyä siitä, että yhä harvempi nuori äänestää. Aiheesta moralisoidaan säännöllisesti, varsinkin isojen päivälehtien pääkirjoituksissa.

Vaikka nuorten kiinnostus politiikkaan onkin laskenut, valtaosa äänestää edelleen. Juttuumme haastatelluistakin useimmat pitivät äänestämistä velvollisuutena.

Sen sijaan, että syyllistetään äänestämättömiä, kannattaa miettiä, miksei politiikka puhuttele kaikkia.

Politiikka on ammattimaistunut. Sen tekeminen on nykyään niin monimutkaista, että parhaiten siitä selviävät hommaan kasvaneet ammattipoliitikot. Heihin samaistuminen ei ole kaikille helppoa.

Politiikka näyttäytyy laimeina kompromisseina. Viime hallitukset eivät ole saaneet juuri mitään tehtyä. Moni, varsinkin kokoomuksessa, onkin julistanut, että politiikka on rikki. Ei ole selvää määritelmää, mitä se tarkoittaa, mutta jokin päätökset torppaa.

Tämä tuskin lisää intoa äänestää.

Viite