Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kohti tähtiä

22.10.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja.

Mahdollinen, vaikkakin hyvin epätodennäköinen, merkki vieraasta sivilisaatiosta 1 500 valovuoden päässä sykähdytti melko lailla. Yllättävänkin paljon.

Yhdysvaltalaisen Atlantic-lehden uutisesta levinnyt tieto kummallisesti kirkkaudeltaan vaihtelevasta kaukaisesta tähdestä ja selitykseksi tarjotusta hypoteesista edistyneen sivilisaation rakentamista valtavista aurinkopaneeleista tähden kiertoradalla iski selvästi johonkin tarpeeseen.

Kyse lienee siitä, että ihminen ei elä pelkästä tuottavuusloikasta, vaan tarvitsee suuria tavoitteita ja päämääriä, itseään suurempia visioita. Ja mikä olisi uljaampaa kuin kädenlyönti halki galaksin kierteishaaran?


Tuntuu, että juuri suuret tavoitteet ja rohkeat näkyjen näkijät puuttuvat. Palava ideologia ja valistusajattelu on ehkä tuntunut vähän hölmöltä ja vanhanaikaiseltakin viime vuosikymmeninä, sen jälkeen kun betoniin valetulta vaikuttanut maailmanjärjestys yllättäen romahti puolittain.

Nyt kylmä sota tuntuu palaavan vailla selvää ideologista kamppailua ja poliittisuuden paluu nostaa myös harmaata vihan ja epäluulon kuonaa. Talouspolitiikassa eliitti puhuu edelleen pakosta eikä juuri lupaa parempaa. Ja kun opposition on pakko puuttua numerovirheisiin, suurten linjojen veto jää helposti vähemmälle.


Tähtiin tuijottelu
ei tietenkään auta maapallon ongelmiin. Tuoreen Vihreä Lanka -lehden pääjutusta voitte lukea, Euroopan ja Suomen pakolaiskriisi vaatii ratkaisua. Ihmisten siirtely paikasta toiseen ja pitäminen eri paikoissa lukkojen takana ei toimi.

Sitten on näitä pienemmän mittakaavan asioita, kuten metsähallituslain hämärä valmistelu. Siinäkin panoksena voi olla se, millaisia vesiä ja maita on lapsiemme ja lastenlastemme ilona.

Mutta tarvitsemme myös suuria tavoitteita, valtaviakin. Pakolaiskriisin ratkaisu on osa unelmaa tasa-arvoisesta ja oikeudenmukaisesta maailmasta. Virkistyskäyttöön turvatut vedet taas sopivat utopiaan, jossa elämme riistämättä ja tuhoamatta luontoa kohtuuttomasti.

Ja ehkä tähän unelmatulevaisuuteen sopii myös kädenojennus tähtiin?

Viite