Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kunpa Suomea johdettaisiin kuin yritystä

26.2.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

”Kasvu itsessään on kehno tavoite. Olemme alusta asti pohjanneet menestyksen siihen, että ihmiset ovat aina huomenna tyytyväisempiä kuin tänään.”

Lausunto voisi kuulua vihreiden toriteltalta, mutta sanoja on toimitusjohtaja Mikko Kuitunen. Hänen luotsaamansa Vincit valittiin helmikuussa Suomen parhaaksi työpaikaksi kolmatta kertaa peräkkäin.

Istuvaa hallitusta on arvosteltu siitä, että se johtaa Suomea kuin liikeyritystä. Taantuman vuoksi vedetään vyötä kireälle.

Ei välitetä siitä, että kun valtio leikkaa menojaan, se leikkaa myös tulojaan. Aina ei ole varma, muistaako hallitus, että tavoitteena ei ole tehdä voittoa, vaan hyvinvointia ihmisille.
Mutta kun vertaa kukoistavien yritysten lausuntoja hallitukseen, toivoo, että osaa yritysmaailman opeista noudatettaisiin nykyistä innokkaammin.


”Menestys edellyttää luottamusta ja selkeiden tulevaisuudennäkymien luomista.”

Miten hienoa olisi, jos poliitikot luottaisivat siihen, että yliopiston väki tietää itse parhaat tiet huippusaavutuksiin, ja että myös keskiluokka on valmis jakamaan omastaan. Ja jos äänestäjät voisivat luottaa siihen, että leikkausten vaikutukset on arvioitu huolellisesti, että maahanmuuttajille ehdotetuilla matalilla aloituspalkoilla tavoitellaan ainoastaan heille töitä, eikä raivata tietä matalapalkkaluokalle ja että kesällä luvattu hallituksen tasa-arvo-ohjelma todella julkaistaan.

”Parasta työssä ovat kehittymismahdollisuudet ja kannustavat esimiehet.”

Ihmiset yltävät parhaisiin saavutuksiin, kun heitä kehuu. Tämän tietää toivottavasti jokainen Suomen esimies. Jostain syystä käytäntöä eivät tunnu omaksuneet kaikki poliitikot: ministerit toistelevat kansalle madonlukuja, tasavallan presidentti nuhtelee kuulijoitaan ja pääministeri puristaa esiin hätäisiä päätöksiä hallituksen hajoittamisella uhkailemalla.

Tuskin olen ainoa, joka näinä epävakaina aikoina kaipaa poliitikoilta visioita ja kannustusta, jopa lohtua.

Lainaukset yllä ovat Suomen paras työpaikka -kilpailusta. Se on kaupallinen konsepti, mutta jotain itua siinä on. Palkitut yritykset kasvavat muita vauhdikkaammin ja liikevoittoprosentit ovat huomattavan korkeita. Tällaisista tunnusluvuista luulisi hallituksenkin innostuvan.

Viite