Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kylmä puuska vai jääkauden alku?

5.12.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja.

Optimistit arvelevat, että nyt nähtävät ilmiöt – brexit, Trump ja äärioikeiston ja populismin nousu – ovat vain pieni takapakki. Sen jälkeen palaamme sille edistyksen tielle, jolla läntinen maailma on kymmeniä vuosia ollut.

Optimistit painottavat, että moni asia on kehittynyt viime vuosina hyvään suuntaan: maiden välinen yhteistyö, koulutustason nousu, köyhyyden väheneminen, naisten ja vähemmistöjen asema. Jopa ilmastonmuutoksen torjunnasta on saatu yhteisymmärrys.

Pessimistit muistuttavat, miten nopea ja yllättävä tie taantumukseen on ollut. Muutamassa vuodessa Puola ja Unkari ovat valuneet autoritäärisen äärioikeiston käsiin ja EU:n ovella kolkutellut Turkki on pissannut saman oven pieleen. Venäjä pullistelee Itämeren rannalla.

Populistit menestyivät viikonloppuna Italian vaaleissa ja ensi vuonna äänestetään Ranskassa ja Hollannissa. Molemmissa on mahdollisuus, että oikeistopopulistit vievät voiton.

Ei ole liioiteltua sanoa, että yhdistyneen Euroopan jatko on uhattuna. Lievimmillään se tarkoittaa, että Itämeren saastumiseen on vaikea puuttua, koska maat sen ympärillä ovat täysin eri leireissä. Pahimmillaan se tarkoittaa, että historian onnistunein rauhanprojekti puretaan.


Jos nyt nähtävä taantumus on vain vanhoillisten dinosaurusten kuolinkorinaa, hyvä niin. Jos se on paljon vakavamman kauden alkua, niin nyt meidän pitää tehdä kaikkemme muuttaaksemme kehityksen suuntaa.

Toisin kuin kylmä tuuli, yhteiskunnallinen ilmapiiri ei ole luonnonvoima. Se ei etene itsekseen, vaan se syntyy ihmisten tekemistä valinnoista. Niihin me voimme aina vaikuttaa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tosin vertasi lokakuussa vihreiden kannatusta luonnonlakiin. Hän muistutti, että Suomi kaupungistuu ja ihmisten arvomaailma liberalisoituu kaiken aikaa.

Suomalaiset arvostavat luontoa. Nuorilla jylläävät muutenkin pehmeät arvot. Vähitellen nuoret korvaavat vanhimmat äänestäjät, ja vihreät lyövät läpi.

Ja tosiaan, tuoreessa puoluebarometrissä lähes puolet suomalaisista suhtautuu myönteisesti vihreisiin.


Vihreillä on siis mahdollisuus
olla kääntämässä kehityksen suuntaa. Vihreät voi tukea politiikkaa, joka yhdistää suomalaisia. Enemmistö suomalaisista esimerkiksi kannattaa eurooppalaista yhteistyötä ja pitää ihmisiä yhdenvertaisina. Elämme aikoja, jolloin nämä itsestäänselvyydet pitää sanoa nämä ääneen.

Niiden, jotka kannattavat ihmisarvoa ja edistystä, pitää nyt kyetä yhteistyöhön yli puoluerajojen aivan uudella tavalla. On pakko keskittyä siihen, mikä yhdistää, vaikka keinot päämäärien saavuttamiseksi vaihtelevatkin.

Jos edistykselliset jäävät kiistelemään keskenään sävyeroista, on riski, että taantumuksen voimat vetävät samaan aikaan oikealta ohi. Niinkin on historiassa käynyt, kun ei olla ymmärretty, miten uhkaava vastustaja voi olla.

Viite