Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mikä onkaan tärkeää

4.9.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja. Tuoreen Vihreän Langan voit ostaa muun muassa Lehtiluukku-palvelusta.

Lukija soitti toimitukseen ja antoi palautetta alkuviikosta verkkoon tekemästämme jutusta. Jutussa kerrottiin, että demarien kansanedustaja Tytti Tuppurainen oli joutunut vihapostiryöpytykseen jouduttuaan perussuomalaisten julkaisemalle listalle. Listassa lueteltiin 13 ihmistä, jotka olivat arvostelleet perussuomalaisia Immosen tapauksen jälkeen.

Lukijan mielestä asiaa ei olisi kannattanut enää penkoa, sillä
se vie huomiota pois pääasiasta. Siis maailman pakolaiskriisistä.

Lukijan palaute osui tavallaan kohdalleen. Tavallaan ei.

Luultavasti yksi perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijän – ja ties kenen muiden –  laatiman listan tarkoituksista on viedä keskustelua pois tärkeistä asioista, johtaa harhaan ja hämärtää tosiasioita.

Tämän kaltainen hämmentäminen on tiedotusvälineille vaikea paikka. Huomattava osa ihmisistä ei myöskään tunnu enää kovin kiinnostuneilta tosiasioista. Tärkeää on saada vahvistusta omalle mielipiteelle.

Hämäämisestä uutisoiminen on toki jossain määrin siihen tarttumista, kierojen ja ovelien ehdoilla pelaamista.

Journalistin tehtävä on toisaalta yrittää antaa totuudellinen kuva maailmastamme. Ja siihen näyttää nykyään kuuluvan kohtuullinen kasa roskapuhetta ja sen välillä surulliset seuraukset.

Samalla pitäisi tehdä kuten lukija toivoi: kertoa niistä asioista, jotka oikeasti merkitsevät. Pieni ilonpilkahduskaan ei kai ole pahasta näinä aikoina.

Tänään ilmestyneessä lehdessä seurataan pääjutussa muutaman pohjalaisen vihreän puurtamista toistaiseksi vain vähän vihertävässä maakunnassa. Ensimmäisen uutisaukeaman jutussa paitsi kerrotaan, mitä syksyllä tapahtuu, myös pohditaan mitä voi itse tehdä.

Profiili-jutun Jani Leinonen on päässyt määrätietoisella työllä asemaan, jossa hänen yhteiskunnallinen taiteensa saa huomiota yli rajojen. Vapaalla-sivulla pelastetaan rumat hedelmät ja vähennetään ruokahävikkiä kännykkäsovelluksella.

Vaikuttaminen alkaa vähästä. Vaikka maailman muuttaminen ei ole helppoa tai nopeaa, kannattaa ennemmin yrittää kuin jättää yrittämättä.

Viite