Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Stubbin kakkonen?

4.6.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja.

Maassa on uusi hallitus, joka lupaa raippaa ja höylää. Lupaa jotain hyvääkin, mutta hallitusohjelman täsmälliset summat ovat melkein kaikki miinusmerkkisiä.

Huolestuttavin piirre leikkauskirveen heiluttelussa on, ettei se osu minuun. Eikä osu sinuunkaan, hyvä lukija, jos satut olemaan työsuhteessa ja vähintään keskituloinen.

Kuka sitten kärsii, sitä on selvitetty tuoreessa jutussamme.

Hallituksen ohjelmassa heikoille jää luu käteen, paitsi suorien leikkausten, myös yhteiskunnan luokkajakoa mahdollisesti vahvistavien valintojen vuoksi.

Esimerkiksi ammattikoulutuksen muutos jää hallitusohjelmassa epäselväksi. Keskusta on aiemmin ajanut 2+1-mallia, jossa varsinainen koulutus typistyisi kaksivuotiseksi. Hallitusohjelman kirjaukset viittaavat tähän suuntaan.

Joka tapauksessa ammattikoulutus näyttää kapenevan säästöjen vuoksi. Vaikka hallitus lupaa taata mahdollisuudet jatko-opintoihin, Vihreän Langan haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että koulutuksen muuttaminen 2+1-mallin suuntaan voi heikentää mahdollisuuksia jatko-opintoihin ja vahvistaa yhteiskunnan luokkajakoa.

Hallituksen suunta on niin vahvasti oikealle, että voi hyvin kysyä kuka ruorissa on. Alexander Stubbin (kok) lyhyt pääministerikausi päättyi fiaskoon. Nyt Stubb pääsee valtiovarainministerinä ajamaan paljon vapaammin ja paremmin kokoomuksen oikeistolaidalle sopivaa talouspolitiikkaa.

Se on ilmeisesti myös riittävän lähellä pääministeri Juha Sipilän (kesk) insinöörinsydäntä. Miljonääri-Sipilän tausta on Oulun liike-elämässä, jonka napamiehet nostivat hänet keskustan johtokahinoihin Risto Uimosen myötäsukaisen Sipilä-kirjan mukaan.

Timo Soinille (ps) näyttää riittävän ministerin hillotolppa.

Vihreät on aloittanut oppositiokautensa ärhäkällä kritiikillä. Hyvä niin. Seuraavaksi pitää tarjota omia vaihtoehtoja. Puheenjohtaja Ville Niinistön tiistaina pitämässä ryhmäpuhevuorossa massiivisten koulutusleikkausten vaihtoehdoksi tarjottiin ympäristölle haitallisten tukien leikkausta 800 miljoonalla eurolla.

Hyviä vaihtoehtoja on varmasti jatkossakin helppo tarjota, jos Stubbin ja Sipilän luotsaama hallitus pitää linjansa.

Viite