Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uusi vuosi, uusi turvapaikkapolitiikka

1.4.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Riikka Suominen on Vihreän Langan päätoimittaja.

Uudenvuodenaaton ahdistelutapauksista Helsingissä, eri puolilla Saksaa ja Ruotsia on kirjoitettu mediassa paljon. Myös Vihreässä Langassa. Palaamme aiheeseen tuoreessa numerossa.

Uudenvuoden tapahtumat ovat vaikuttaneet koko EU:n maahanmuuttopolitiikkaan. Saksassa Kölnin ahdistelutapaukset käännettiin avokätisen turvapaikkapolitiikan ja sitä kannattaneen liittokansleri Angela Merkelin syyksi. Äärioikeistolaisen AfD-puolueen sanotaan vahvistuneen Kölnin tapausten vuoksi.

Ei siis ihme, että Merkel haluaa ratkoa pakolaiskriisiä jossain muualla kuin Saksan maaperällä. Maaliskuun puolivälissä hän pontevasti luotsasi EU:n sopimukseen Turkin kanssa pakolaisten pitämiseksi Turkissa.

Sopimus on eettisesti ja juridisesti ongelmallinen. Sen väitetään tekevän pakolaisten salakuljetuksesta Välimerellä kannattamatonta. Tarkoitus on hyvä, mutta en ymmärrä, miten järjestelmä toimisi.

Sopimuksen ytimenä on, että jokaista Kreikan saarelta Turkkiin palautettua syyrialaista kohden Eurooppa antaa yhdelle Turkin pakolaisleirillä olevalle syyrialaiselle turvapaikan.

Nykyisillä niukoilla pakolaiskiintiöillä tämä tarkoittaa, että jokaista onnekasta syyrialaista vastaan tarvitaan ensin toinen, joka uhraa itsensä vaarallisella matkalla Kreikkaan ja palautuksella Turkkiin.

Vihreiden eduskuntaryhmän vaatimus, että Suomen tulisi ottaa Turkin leireiltä vähintään 10 000 turvapaikanhakijaa, on oikea avaus. Tämä kitkisi salakuljetusta ja helpottaisi humanitaarista hätää.


Uusivuosi on saanut Suomessakin suuret seuraukset. Puhutaan turvattomuuden lisääntymisestä. Ratkaisuksi ehdotetaan lisää poliiseja, tiukempaa valvontaa ja ankarampia lakeja. Poliisi on alkanut antaa
pikasakkoja seksuaalisesta ahdistelusta.

Tämä siitä huolimatta, että tiedot siitä, mitä uutenavuonna oikeasti tapahtui, ovat olleet hataria.

Kölnissä ja Helsingissä on samankaltaisuuksia. Molemmissa puhuttiin ”aivan uudenlaisesta ahdistelusta”. Kummassakaan tapauksessa tämä ei ole totta.

Molemmissa tapauksissa viranomaiset ensin kertoivat kaiken sujuneen hyvin, kunnes muutama päivä myöhemmin totuus ahdisteluista tuli ilmi. Saksassa kyse on ilmeisesti osin ollut poliisin ja lehdistön tarkoituksellista hyssyttelystä maahanmuuttajataustaisista rikoksista.

Suomessa kyse oli jostain aivan muusta. Me yritimme tänään perjantaina ilmestyneessä numerossa selvittää mistä.

Viite