Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vahtikoirat vaalien välissä

6.3.2015

Hanna Eriksson

Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja.

Tämän vaalikauden piristyksiä ovat olleet kansalaisaloitteet. Tänään perjantaina äänestetään vielä aloitteesta, joka tekisi kouluruotsista valinnaisen oppiaineen kaikilla kouluasteilla.

Tehdyistä 320 aloitteesta vain viisi on kerännyt yli 50 000 kannattajaa ja edennyt eduskuntaan. Niistä vain yksi, tasa-arvoista avioliittolakia vaativa aloite, on hyväksytty. Eduskunta äänesti sen puolesta joulukuussa.

Vaikka aloitteiden läpimeno on harvinaista ja vaatii onnistuakseen kovan kampanjan, kansalaisaloitteet pitävät sekä kansalaiset että poliitikot hereillä. Aloitteiden etenemistä seurataan keskimäärin selvästi tarkemmin kuin tavallisten yksittäisten lakialoitteiden matkaa. Eduskuntaan edennyt aloite pakottaa edustajan ottamaan kantaa puolesta tai vastaan.

Ennen aloitteen rustaamista kannattaa äänestää eduskuntavaaleissa. Kevään vaaleissa äänestäjän kuluttajansuojaa vahtii perinteisen median lisäksi eurovaaleissa aloittanut Faktabaari-palvelu.

Faktabaari vahtii poliitikkojen ja puolueiden väitteiden totuudenmukaisuutta ja tarttuu median löysiin heittoihin. Kuka tahansa voi pyytää tarkistusta.

Faktabaarin pitäisi kuitenkin valtamedian tavoin toimia myös vaalien välissä. Nyt puolueet antavat vaalilupauksia auliisti kysyjille: niiden paikkansa pitävyyden voi tarkistaa vasta vaalien jälkeen.

Ympäristöjärjestöjen kyselystä, jossa tiedusteltiin puolueiden kantoja ilmasto-, energia- ja ympäristökysymyksiin voi lukea lisää aihetta käsittelevästä jutusta. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet mainitsevat joko ilmastonmuutoksen torjumisen, fossiilisista polttoaineista luopumisen tai päästöttömän energiantuotannon ympäristöpoliittiseksi päätavoitteekseen.

Suurten puolueiden politiikassa ympäristöarvoille käy vain valitettavan usein kuten tasa-arvolle: kaikki kannattavat mutta kukaan ei oikeasti aja. Esimerkiksi kokoomus on tällä kaudella pitänyt huolta luonnon monimuotoisuudesta romuttamalla soidensuojeluohjelman ja sallimalla kannanhoidollisen sudenmetsästyksen. Keskusta tuki auliisti kokoomusta, kun se päätti syksyllä laskea päästöiltään kivihiilen ylittävän turpeen verotusta.

Annettujen ympäristölupausten toteutumista pitää valvoa paitsi Faktabaarin ja median, myös kansalaisten. Pannaan ympäristölupaukset toteutumaan. Ensin äänestämällä. Jos se ei riitä, vaikka kansalaisaloitteella.

Viite