Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Soinin on otettava vastuu, mutta

25.1.2016

Mynthon-mies

Käyttäjän Mynthon-mies kuva

Lapuan patruunatehdas räjähti 40 vuotta sitten keväällä. Onnettomuus oli Suomen rauhanajan historian pahin räjähdysonnettomuus. Siinä kuoli 40 ihmistä ja loukkaantui 69.

Asentaja oli korjaamassa tehtaan itse rakentamaa patruunoiden lataamiskonetta kun ruuti syttyi. Palo eteni sekunnin murto-osissa ruudin annosteluputkia pitkin niin sanotulle ruutiullakkolle, sillä turvalaitteet olivat riittämättömiä. Sitten räjähti kunnolla.

Onnettomuustutkijat arvelivat että asentaja oli vastoin nimenomaista kieltoa käyttänyt teräksisiä työkaluja korjatessaan laitetta.


Onnettomuutta seuranneessa oikeudenkäynnissä tehtaan johto vapautettiin syytteistä. He olivat kieltäneet asentajaa käyttämästä terästyökaluja.

Johto ei ottanut vastuuta. Sen olisi pitänyt. Lapuan patruunatehtaan turvallisuuskulttuuri oli rappeutunut. Latauskone oli koevaiheessa, eikä sitä olisi saanut käyttää tuotannossa. Vain hiukan ennen onnettomuutta tarkastajat olivat huomauttaneet, ettei tupakointikieltoa tehtaan alueella jäljistä päätellen noudatettu. Tehtaan johto ei ollut myöskään kiinnittänyt huomiota saamaansa ulkomaiseen varoituskirjeiseen, jossa kerrottiin samanlaista ruudinannostelujärjestelmää käyttäneessä tehtaassa tapahtuneesta onnettomuudesta.

Jos organisaation johto ei puutu tarmokkaasti epäkohtiin, se antaa alaisille kuvan että tällainen toiminta on ihan ok. Kun asiat räjähtävät silmille, voidaan syyttää yksittäistä alaista, vaikka vika on ylempänä. Johto on laiminlyönyt juuri sen tehtävän, josta sille maksetaan.


Lapuan tapaus tulee koko ajan mieleeni hallituksen ja etenkin perussuomalaisten löysästä otteesta rasistiseen väkivaltaan ja sillä uhkailuun. Timo Soinin suosikkimaneeri on välttää vastuuta möläytyksistä. Tällä tavoin hän on luonut puolueestaan öyhöttäjien leikkikentän. Eikä vain öyhöttäjien: Vastaanottokeskuksien polttopulloiskuissa on kaikuja Olli Immosen kesäisestä Facebook-päivityksestä, josta kansanedustaja pääsi kuin koira veräjästä.

Kun Soini vihdoin moittii, sävy on liian usein ympäripyöreä. Soini esimerkiksi tuomitsi kohta Immosen ulostulon jälkeen ”väkivallan”. Varmaan Lapuan patruunatehtaallakin ”turvallisuus oli tärkeää”.

Viimeksi viime viikolla Soini tuomitsi väkivallan ja rasismin, mutta tuttuun tapaansa vähätteli puolueensa joukoista nousevia rasistisia puheita, joita piti yksittäisinä. Mutta pilaantuneita mynthoneita ei enää ole yksi tai kaksi, vaan koko askillinen.

Kaikille pitäisi olla selvää, että Soini antaa tupakoida patruunatehtaassa. Mutta kuunteleeko Soini itse edes paavia? Varmaan pitää odotella räjähdystä.

Viite