Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maailma juoksee ohi

20.2.2015

Hanna Eriksson

Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. päätoimittaja.

Olkaa rohkeita, vaikkei se ole Suomessa valtavirtaa. Tällaisen viestin aurinkotalousprofessori Christian Breyer lähetti suomalaisille poliitikoille, kun haastattelin häntä pari viikkoa sitten energia-alan murroksesta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Aiheesta voi lukea lisää tämän viikon lehdestä.

Maailmalla on menossa energiavallankumous: energiatuotanto ja energiajärjestelmät muuttuvat puhtaammiksi ja älykkäämmiksi. Kiinan aurinkovoimakapasiteetti kasvoi 60 prosenttia viime vuonna. Euroopassa yli puolet sähköntuotannon investoinneista liittyy aurinko- ja tuulivoimaan. Aurinko- ja tuulisähkön hinta laskee koko ajan. Ilmastonmuutoksen takia energiasektorin ilmastopäästöt pitäisi saada nollaan muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana.

Energiavallankumousta ei Suomessa huomaa. Valveutuneiden kansalaisten ja poliitikkojen lisäksi suuri joukko energia-alan suomalaisia huippututkijoita on täysin turhautunut tilanteeseen. Nyt kymmenen professorin ja kymmenien yritysten Energiapolitiikka-hanke koettaa nostaa energian vaalien ja hallitusneuvottelujen keskiöön.

Hankkeen vetäjä Oskari Nokso-Koivisto vertaa menossa olevaa murrosta 20 vuoden takaiseen IT-alan murrokseen. Energiamurroksen vaikutukset voivat olla vielä suuremmat.

”Ruotsi, Tanska, Kiina ja Yhdysvaltojen osavaltiot puskevat resursseja uusiin teknologioihin. Saksassa ja Tanskassa mietitään, minkälaista energiapolitiikkaa pitää harjoittaa, jotta saadaan omassa maassa toimiville, uutta teknologiaa kehittäville yrityksille ponnahduslauta maailmanmarkkinoille. Suomessa tuntuu kiinnostavan vain sähkön hinta”, Nokso-Koivisto sanoo.

Ruotsissa päätös pientalojen öljylämmityksestä luopumisesta nosti maalämpöpumppubisneksen kukoistukseen. Saksassa aurinkopaneelit tuottivat hetken aikaa yli puolet maan sähköntarpeesta viime kesänä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomi saa vuosittain saman verran auringonsäteilyä kuin Pohjois-Saksa.

Vihreät pitää esillä uusiutuvan energian mahdollisuuksia. Muut puolueet on vedettävä mukaan keskusteluun. Energiantuotantoa ja -investointeja tuetaan ja säännellään poliittisilla päätöksillä. Olemassaoleva infrastruktuuri vesi- ja ydinvoimaloista kunnallisiin energialaitoksiin on poliittisten päätösten ja veronmaksajien tuen tulosta.

Jos Suomen poliitikot ja kansalaiset eivät päätä uuden energiamurroksen suuntaa, energiamarkkinoita vanhoin eväin hallitsevat yhtiöt jatkavat vanhaa rataa.

Silloin tipumme lopullisesti kelkasta.





Viite