Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äänestä minua!

Jukka Nikulainen

Vanhoja kokoomuksen vaalimainoksia
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä. Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

14.4.2015

Jukka Nikulainen

Näin vaalien alla koko kaupungin katukuvaan tulee vuosi toisensa jälkeen yksi valtava muutos. Ulkomainokset lakkaavat hetkeksi tyrkyttämästä meille uutta ostettavaa tai Hollywoodin viimeisimpiä kyhäelmiä. Niiden paikan ottavat isot kasvokuvat ja järeät sloganit. Vaalimainokset käyvät kaikessa hiljaisuudessa äänekästä väittelyään.

Vaalimainoksien tekeminen ja sloganien keksiminen on ehdokkaalle varmasti aivan helvetillinen koetus. Monimutkaiset ajatusketjut ja perustelut on pakko typistää lyhyiksi iskulauseiksi. Kuvassa on yritettävä olla samaan aikaan vakuuttava ja sympaattinen.

Siksi flaijereista on hauskaa yrittää etsiä parhain keittiöpsykologisin metodein syvempiä semioottisia tasoja. Kuvan vanhat kunnallisvaalimainokset 1970-luvulta ovat molemmat kokoomuksen ehdokkailta. Toinen ehdokkaamme on "vahva nimi". Toinen taas kertoo, ettei nyt ole "suurten lupausten aika", sillä veroäyrin ei saa antaa enää kasvaa.

Kokoomuksella tuntuu olevan tämänkin vuoden vaaleissa tarve uhkua voimaa. Moni sanoo olevansa "rohkeiden päätösten" kannalla. En sitten tiedä, kuinka suurta rohkeutta vaatii leikata ennestään kaikkein heikommassa asemassa olevilta. Minä olen aina ajatellut, että rohkeutta on päin vastoin siirtyä rikkaiden ja vallassaolevien rinnalta vähemmistön ja heikomman puolelle.

Vaalilennäkit ovat niin tilanteeseen sidottuja, että vanhoja löytää harvoin roskiksista. Se on tavallaan sääli. Parhaat vaalimainokset pääsevät lähes samaan kuin kärkevimmät vastamainokset. Katseen harhaillessa bussissa tai liukuportaissa joutuu joskus kohdakkain hankalienkin kysymysten kanssa.

Ehdotan, että puolueet ostaisivat vaalien välilläkin isoja ulkomainoksia, joissa pienehköllä präntillä selitettäisiin joidenkin isojen päätösten taustoja tai pyydettäisiin kahville kuulemaan lisää.

Sitä odotellessa olen päättänyt vastaanottaa lennäkin kaikilta sitä tarjoavilta. Ihan vain, jotta voisin arkistoida näiden vaalien historiaa jälkipolville. Ehkä ensi vaalien alla uskallaudun jonkun juttusillekin. Nyt painun vielä katsomaan videoita YLE:n vaaligalleriasta.

Viite