Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

She ain't no human being

Jukka Nikulainen

Kuninkaallinen roskislöytö
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä. Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

13.5.2015

Jukka Nikulainen

Tämänkertainen roskislöytö edustaa harvinaista variaatiota kansanvaltaisen Suomen paperijätteen joukossa. Rojalistinen propaganda oli löytänyt tiensä tännekin.

Vaikka Britannian kaksipuoluejärjestelmä elääkin ehkä kuolinkouristuksissaan, saarivaltiossa säilyy edelleen yksi järkkymätön instituutio yli muiden. Kuningattaren ja monarkian suosio on saarivaltiossa jokseenkin vankkumaton, ja viimeaikaiset vauvauutiset vain vahvistavat sitä.

Kuvassa oleva iso vihko oli omituisempi löytö. Se on liimattu täyteen kuvia juuri kruunatusta Elizabethista ja kuninkaallisesta perheestä. Ilmeisesti joku asiasta innostunut toimittaja oli kerännyt kokoelman, sillä osa kuvista on Preesens-bild ja Keystone-kuvatoimistojen kopioita.

Pienempää vihkosta taas voi hyvällä syyllä nimittääkin propagandaksi. Se kuvaa Elizabethin tulevaa kruunajaisseremoniaa:

"The Archbishop of Cantebury solemnly places the Crown upon her head. On seeing this The Queen's subjects cry out 'God Save the Queen!' again and again. As bells ring throughout the Commonwealth, Westminster Abbey resounds with joyful shouts: 'God Save Queen Elizabeth!'"

Kuningashuoneen koruja ja vallan symboleja kuvaillaan yksityiskohtaisesti. Siitä, minkä takia nimellinen ja perinnöllinen virka on järkevä tai tarpeellinen, ei mainita mitään.

Vaikka monarkilla ei ole virallista valtaa, ainakin nykyinen kuningatar osaa yleiseen mielipiteeseen vaikuttamisen taidon. Viimeksi tämä tuli esiin Skotlannin itsenäistymispyrkimysten yhteydessä.

Vaikka olen iloinen, ettei Kaisaniemessä asu Hessenin prinssin perillisiä, on ajatus voimakkaasta ja valtiovallasta todella riippumattomasta mielipidevaikuttajasta myös kutkuttava. Nykyään nimittäin tuntuu, ettei tuosta alussa mainitusta kansanvallasta ole Suomessa kuin rippeet jäljellä. Monet puolueet eivät edusta kansan tahtoa ja parasta. Niiden tehtäväksi tuntuu jääneen myydä ja maanitella kansalle virkamiesten valmiit päätökset. Päätökset runnotaan läpi insinöörin logiikalla. Arvokysymykset ja vaihtoehdot sivuutetaan.

No, en tiedä, millaista arvomaailmaa Suomen kuningas tai kuningatar ajaisi. Esimerkit kyllä pelottavat. Suoraan sanottuna, nähdessäni pienen kruunajaisvihon, punnan kuvat alkoivat vilistä silmissäni. Menen syksyllä viikoksi Lontooseen ja tarkoitus oli nukkua yöt hotellissa ja asua päivät British Museumissa. Kruunajaismemorabilialla saatavilla rahoilla voisi syödä ehkä muutakin kuin hotellin mannermaisen aamiaisen. God save the Queen indeed!

Viite