Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Täältä tulee Kraislö Imperiöl!

Jukka Nikulainen

Auto-opas
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä. Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

3.2.2015

Jukka Nikulainen

Mitä sinulle tulee mieleen seuraavista sanapareista: oostin hiili, eörö uillis, vokshool vaivön ja plimout belvededere? Jos vastasit Pauligin autokortit, kuulut siihen iloiseen remmiin, jonka sankarit jäivät tämän nerokkaan mainoskampanjan uhreiksi.

Autokortit ovat alunperin oikeastaan vanhempieni sukupolven lapsuusmuistoja. Näköjään niitä myydään edelleen uudelle sukupolvelle lasten muistipelinä.

Tämänkertainen roskislöytö tulee kahvikorttien aikakaudelta, jolloin auto oli poikkeuksellisen varakkuuden merkki. Sodanjälkeisen bilateraalikaupan ansiosta amerikanrautojen ja englanninihmeiden lausuntaohjeita ei arkipäivässä paljon tarvittu. Neuvostopobedat kun täyttivät vielä katukuvan.

Tyylikäs Hillman Minx oli viety ilmeisesti romuttamolle ja sen käsikirjakin oli joutanut roskiin. Minusta on jotenkin hellyttävää, että koko auton huolto-ohjeet mahtuvat pieneen läpyskään. Tekniikan edistyminen johtaa väistämättä monien ammattien jatkuvaan erikoistumiseen. Eikä tässä ole itsessään välttämättä mitään pahaa.

Joskus tämä edistys taas on kyseenalaista. Paljon puhuttu teollinen internet, internet of things, alkaa olla jo arkipäivää. Idea siis on, että kaikki kodinkoneet jääkaapista termostaattiin liitetään internetiin. Ettei siis tarvitse avata ovea katsoakseen, onko maitoa jäljellä vielä aamulatteen.

Kaikkihan tiedämme, että tietokoneet toimivat aina ja kaikki koodi on aukotonta. Todella vakavia ongelmia on jo syntynyt. Esimerkiksi langattomasti nettiin liittyvän "äly"telkkarin kamera olikin helppo hakkeroida huomaamattomaksi urkintavälineeksi.

Itse suhtaudun vähän varauksella esimerkiksi ohjelmoinnin sisällyttämiseen opetussuunnitelmaan. Koodaaminen on kätevä taito. Yleisellä tasolla se opettaa abstrakteja ongelmanratkaisutaitoja. Siis vaikeidenkin kysymysten pienemmiksi paloittelua ja niiden muuttamista ratkaistavaan ja lopulta laskettavaan muotoon. Pelkään vain, että tulevat pikku koodaajat laitetaan opettelemaan paljon käytännönläheisempiä taitoja. Ettei se nettileivänpaahdin sitten aiheuta huoneistopalon vaaraa.

Liian nostalgisoinnin voi tietysti unohtaa. Huolto-opas kuitenkin muistuttaa yksinkertaisemmasta ja hallittavammasta maailmasta.

Viite