Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vuosisadan suurimmasta uudistuksesta tuli farssi

24.5.2018

Krista Mikkonen

Käyttäjän Krista Mikkonen kuva
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kertoo, mitä eduskunnassa tapahtuu.

Paineet sote-uudistuksen läpiviemiseksi ovat kasvaneet eduskunnassa sitä mukaa, kun uudistuksen kohtalonhetket lähenevät. Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa tuomionsa uudistuksesta tällä viikolla.

Hallituspuolueiden epätoivon huomaa selvästi. Touhu on saanut farssimaisia piirteitä uudistuksen pääkäsittelijässä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Hallituksen kansanedustajat ovat tehneet kaikkensa, jotta käsittely tapahtuisi pikakelauksella. Asiantuntijakuulemisia on yritetty estää ja kaikki muut asiat valtion budjettia myöten on lakaistu pois valiokunnan työlistalta.

Valiokunnan istunnot jatkuvat koko päivän ilman taukoja. Työilmapiiri on laskenut pakkasen puolelle aikoja sitten.


Parlamentaariset periaatteet ovat lentäneet romukoppaan myös muualla eduskunnassa. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa soteen linkittyvää maakuntauudistusta käsiteltiin kuulemalla 13 asiantuntijaa tunnissa.

Lausunto yritettiin juntata läpi lähettämällä lisäaikaa toivoneet opposition kansanedustajat kahville ja soittamalla sillä välin tilalle keskustalaiset varajäsenet.

Mitään vastaavaa ei ole eduskunnassa ennen nähty.


Sivustaseuraaja voisi kuvitella, että kyseessä on alakoululaisten pahasti kiusaamisen puolelle lipsahtanut hiekkalaatikkoleikki. Mutta ei, tässä tehdään vuosisadan suurinta poliittista uudistusta, jossa panoksena on ei mikään vähempi kuin suomalaisten henki ja terveys.

Usko uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen on ajat sitten varissut niin oppositiossa kuin hallituksessakin.

Yksi uudistuksen tavoitteista oli taittaa kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla. Asiantuntijoiden osoitettua, ettei valinnanvapaus tuo säästöjä, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki ravisti viime hetkellä hihastaan neljän miljardin säästöpotentiaalin tiedon ja teknologian käytöstä.

Talouspolitiikan arviointineuvoston viisi asiantuntijaprofessoria tyrmäsivät luvut tuoreeltaan epäuskottavina ja puutteellisesti perusteltuina. Pääministeri Sipilän mukaan säästöt ovat uskonasia, mitä päättäjien ei tule epäillä.


Hallitus vaikuttaakin argumenttien puutteessa korvanneen tiedottamisen mielipidevaikuttamisella.

Toukokuun alussa julkaistussa sote-tiedotusvideossa naisääni tulevaisuudesta kiittelee menneitä sukupolvia oikeista ratkaisuista. Videon tekijöiltä näyttää unohtuneen, että näitä ratkaisuja ei ole vielä tehty.

Hallituksessakin siis tiedetään, ettei sote-lehmänkaupassa ole paljon järkeä. Muutama rohkea on sanonut sen ääneen. Loput rivit on saatu suoriksi uhkaamalla, että väärin äänestämällä ura loppuu lyhyeen.

Siltä varalta, että tämä ei riitä, hallituspuolueet epätoivoissaan kosiskelevat oppositiosta pienpuolueita tukemaan uudistusta. Onneksi heikolla menestyksellä.


Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi haluavansa antaa eduskunnalle työrauhan käsitellä sote-lakipaketti sen arvovallan vaatimalla tavalla. Toivon todellakin, että näin tapahtuu.

Sote olisi mahdollista uudistaa järkevästi ja vielä tällä hallituskaudella, jos valinnanvapaus unohdettaisiin toistaiseksi kokonaan ja keskityttäisiin sote-uudistukseen ja unohdettaisiin maakuntauudistus.

Tarvittavat palikat ovat olemassa, ja niistä olisi mahdollista koota toimiva sote-malli. Valmistelua on tehty niin paljon, että lait olisi mahdollista käsitellä vielä ennen eduskuntavaaleja.

Viite