Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Naisvankina meidän vuosituhannellamme?

28.11.2016

Haneen Jameel

Käyttäjän Haneen Jameel kuva
Haneen on irakilainen toimittaja, joka on tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Turvallisuutensa vuoksi hän esiintyy vain etunimellään. Käännös arabiasta Sampsa Peltonen.

Osoitan sanani jokaiselle tytölle ja naiselle, joka on tullut Suomeen hakemaan vapautta ja vapautumista. Oikein sapettaa nähdä kaupungilla ja ostoskeskuksissa kauheat määrät arabimiehiä, kun taas arabinaiset loistavat poissaolollaan.

Medianäkyvyydessä aivan sama juttu: eipä näy paljon naisia televisioruudussa eikä suomalaislehtien etusivun kuvissa. Miehistä kyllä piisaa tarinoita ja kuvia joka tiedotusvälineessä.

Ei Suomeen ole tullut pelkkiä miehiä, vaan joukossa on myös vaimoja, tyttäriä ja sisaria! Toki Suomeen on tullut turvapaikanhakijoina enemmän miehiä kuin naisia, mutta kaikista maahanmuuttajista naisia on puolet.

Miehet kuitenkin harjoittavat yhä tuttua sortopolitiikkaansa, siinä missä naiset jatkavat samaa nöyristelyä kuin aina eivätkä vieläkään ymmärrä omia oikeuksiaan. Naiset tarvitsisivat kipeästi tiedostavaa ajattelua ja paljon tukea.


Kiehu! Hermostu! Pudista pölyt päältäsi! Lakkaa uinumasta oikeuksiasi sortavan yhteiskunnan vankityrmässä! Nyt on aika rikkoa kahleet, ylittää esteet ja käydä käsiksi oikeaan elämään. Nyt saat unelmoida, tanssia ja laulaa. Uskaltaudu ulos yhteiskunnan säätämästä ahtaasta simpukankuorestasi. Avaa siivet ja liidä, koska sinut on luotu lepattelemaan kukkien huumaavassa tuoksussa.

Älä jää tapojen ja perinteiden vangiksi. Tuomioistuin on vapauttanut sinut kaikista niistä syytteistä, joita päällesi on liimattu syntymästä lähtien. Olemassaolosi ei ole mikään häpeä. Älä pelkää pahoja kieliä äläkä arvostelua, koska kaikkihan me tiedämme, ettei jokaista ihmistä kerta kaikkiaan voi aina miellyttää.

Harrasta mitä huvittaa, koska täällä unelmillasi ja pyrkimyksilläsi on lain suoja. Laki suojelee naista, ja yhteiskunta tukee lahjakkuuksia. Sellaisesta sinua ei voi syyttää.

Ruumiiseesi ei myöskään saa kukaan kajota, ellet itse sitä toivo. Olet nyt turvassa.

Älä uhraa unelmiasi miehen tähden niin kuin joku luuseri. Unelmasi ovat omissa käsissäsi, ja niiden toteuttaminen on sinun vastuullasi.

Varo kuolemasta kahdesti: ensimmäisen kerran eläessäsi ja toisen kerran haudassa. Älä tapa unelmiasi, sielusi sikiöitä, vaan vaali niitä ja anna niille tilaa.

Lähde ulos, kohtaa pelkosi ja voita ne. Sinua ei ole luotu vain tiskaamaan, siivoamaan ja kokkaamaan sohvalla makaavalle arvon herralle! Sellainen on mennyttä maailmaa. Teillä on nyt arvon herran kanssa tasa-arvoiset oikeudet ja velvollisuudet, joten hänellä ei ole sinuun nähden minkäänlaista etuasemaa.


Tasa-arvo-ongelman ratkaiseminen on meidän kaikkien vastuulla. Meidän pitää korjata tilanne ennen kuin se kärjistyy entisestään.

Minusta yksi tärkeimmistä toimenpiteistä olisi käydä vastaanottokeskuksissa luennoimassa aiheesta kaikista eri maista tuleville. Niiden kautta pitää yrittää voittaa naisten luottamus ja auttaa heitä rohkaistumaan siitä huolimatta, että miehet ovat ainakin arabimaissa vieneet heidän itsetuntonsa harjoittamalla turpa kiinni -politiikkaa.

Turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa yhteiskunta on sairas. Asennevinoumat pitää oikaista ennen kuin tauti tarttuu Suomenkin yhteiskuntaan nyt kun eri maista tulevien pakolaisten määrä on niin suuri.

Olisin niin halunnut julkaista tämän blogikirjoituksen arabiaksi, jotta turvapaikanhakijanaiset voisivat lukea sen, mutta toisaalta taas en halua, että isäni joutuu vaikeuksiin ja äitiä soimataan, kun on kasvattanut tällaisen tyttären!

Viite