Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Siskoni on eri planeetalta – ja olen niin ylpeä hänestä

5.4.2017

Haneen Jameel

Käyttäjän Haneen Jameel kuva
Haneen Jameel on irakilainen toimittaja, joka on tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Käännös arabiasta Sampsa Peltonen.

En ole kertonut tässä blogissa paljon siskostani. Yhdessä alkupään kirjoituksessa hän näyttäytyy tiukkapipona, joka pani pikkusiskon (minut) vastentahtoisesti asumaan suomalaisen isäntäperheen luokse.

Oikeasti siskollani on hyvä sydän, ja hänessä on paljon äitimme lempeyttä. Välillä hän on niin huolissaan hyvinvoinnistani, että se käy jo ahdistavaksi. Hän näkee minut yhä samana pikkutyttönä, jota sai muinoin härnätä ja jonka tukka piti kammata; hänen mielestään en ole kypsynyt ollenkaan.

Kuules siskoseni, pikkusiukkusi on jo iso tyttö!


Sisko räjähtää tulivuoren lailla alta aikayksikön, jos niikseen on, mutta myös jäähtyy nopeasti ja unohtaa kiistan aiheen.

Minulta se taas ei luonnistu, enkä pysty unohtamaan enkä antamaan anteeksi yhtä nopeasti ja helposti. Ei minulla mikään sysimusta sydän ole, mutta samanlainen puhtaanvalkea se ei ole kuin siskollani.


Olemme siskon kanssa aivan eri planeetoilta. Vihoittelemme ja kiistelemme usein aivan mitättömistä asioista.

Siinä missä hänellä on aivan oma usein romanttinen näkemyksensä asioista, minä olen aika pitkälle realisti, jonka mielestä ratkaisuja ei pidä tehdä tunteella – tai ainakaan sitä ei saa näyttää.

Minä en ikinä kerro kaipaavani tai rakastavani häntä, koska minä en kerro rakkailleni tunteistani. Pidän nimittäin kiintymystä heikkoutena, enkä minä pidä heikoista. Ihmisen pitäisi pysyä tiukkana, koska elämme maailmassa, jossa on kovin vähän tilaa hempeilylle.

Jollei ole vahva ja eikä taistele elintilastaan, joutuu vahvempiensa jalkoihin, ja se on lorun loppu. Maailmassa on paljon pahaa ja vain hiukkasen rakkautta.


Siskoni on sitkeä, päämäärätietoinen ja kunnianhimoinen – jopa terveytensä kustannuksella. Sellaisia naisia ei arabimaahanmuuttajien joukossa paljon ole. Puolessatoista vuodessa hän on saanut paljon aikaan: vapaaehtoistyötäkin peräti 150 tuntia.

Auttamisen halu saa hänet jaksamaan. Suomeakin hän on opiskellut uutterasti kielen vaikeudesta huolimatta, ja nyt lyhyiden lauseiden muodostaminen virheettömästi alkaa jo sujua. Kaiken tämän ansiosta sisko onkin nyt onnistunut saamaan ensimmäisen osa-aikaisen työpaikkansa suomalaisesta yrityksestä!


Olen ylpeä sinusta, sisko, ja toivon, että saat vielä joskus unelmiesi työpaikan. Aivan varmasti saatkin. Toivoisin myös muiden arabinaisten seuraavan sinun esimerkkiäsi.

Kansainvälisenä naistenpäivänä ajattelin, että minun silmissäni sinä olet esimerkillisin nainen heti äidin jälkeen! Rakennukset sota voi tuhota, mutta unelmia ei.

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille joka päivä!

Viite