Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Toivoa teille, tulevaisuutta meille

20.1.2017

Haneen Jameel

Käyttäjän Haneen Jameel kuva
Haneen Jameel on irakilainen toimittaja, joka on tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Käännös arabiasta Sampsa Peltonen.

Migrin hartaasti odotetun Irakia koskevan uuden maaraportin sisältö oli irakilaisille turvapaikanhakijoille suuri shokki ja pettymys. Raportin mukaan Bagdadin turvallisuustilanne ”ei ole hyvä”, muttei niin vaarallinenkaan, etteivät Irakin sunnimuslimit voisi palata sinne, Salah al-diniin tai Diyalaan.

Šiiamuslimien väitetään voivan muuttaa sisämaan kaupunkeihin paitsi Mosuliin ja Isisin hallussa oleville alueille. Ainoa muutos on se, että Mosulista tuleville turvapaikanhakijoille ei toistaiseksi anneta kielteisiä päätöksiä!


Eli, kas tässä teille pala helvettiä, jota tuli korventaa ja liekit nuolevat, mutta on mahdollista, että ihan joka kolkkaan roihu ei ulotu, joten siihen kolkkaan te voittekin sitten sulloutua asumaan! Jos hyvä säkä käy, tulee vaikka sade, ettekä käristy kuoliaiksi!

Miten pitkälle viattomien halveksunta voi oikein mennä? Missä ovat ihmisoikeudet? Eikö elämä ole niistä suurin ja tärkein? Miten pöyristyttävää! Räkäinen nauru päin naamaa! Päätös on hosuen tehty ja absurdi, ja se haiskahtaa suorasukaiselta syrjinnältä. Hallitus tekee hartiavoimin töitä turvapaikanhakijoita vastaan.

Päällimmäiseksi päätöksestä jää mielikuva rasistisesta näkemyksestä. Kuka tahansa järkevä ihminen pystyy näkemään ja tuntemaan, miten vihamielisiä ja syrjiviä Migrin lausunnot ja päätökset ovat.


On viiltävää nähdä pelko ja huoli niiden irakilaisten silmissä, jotka joutuvat palaamaan kuoleman syleilyyn. He pääsivät pakoon tappamista ja hävitystä ja vaalivat toivoa päästä asumaan turvalliseen paikkaan.

He ottivat kohtalon omiin käsiinsä ja ylittivät uhkaavan sinisen ulapan, jonka loppua ei silmä näe ja jonka yllä heitä ennen hukkuneiden sielut liitelevät.

Te ette voi ymmärtää, miltä meistä tuntui antautua arpapelin varaan ja astua kiikkerään veneeseen. Kyllä, sen arvan sai ostettua vain sielunsa panttaamalla.

Kruunalla kuolee, klaavalla pelastuu. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole.

Ja kaikkien niiden vaikeuksien ja riskien jälkeen lyödään ovet säppiin päin piinan kalvamia kasvoja!


Kun kerran ratkaisut eivät muutu, niin eikö kielteisen saaneiden sormenjälkiä voisi edes poistaa tietokannoista, jotta heillä olisi oikeus hakea turvapaikkaa jostain oikeudenmukaisemmasta maasta? Ei sen niin vaikeaa pitäisi olla.

Kun Migri kerran on onnistunut sellaisenkin raportin tuottamaan, joka ei ole logiikkaa nähnytkään, niin luulisin sen pystyvän edes sellaiseen katumusharjoitukseen, että soisi epätoivoiselle hakijalle oikeuden anoa turvapaikkaa toisesta maasta.


Onnittelut vain päätöksen tekijöille, joiden käsissä on takaisin Irakiin passitettujen ja siellä tapettujen verta. Näihin onnettomiin kuuluu se nuorimies, jonka tuntemattomat asemiehet ampuivat. Tai se, joka kuoli pommi-iskussa Kirkukissa, jonne hänet oli käännytetty sillä perusteella, että Kirkuk on turvallinen paikka asua.

Te, päättäjät, olette osaltanne vastuussa Irakiin käännytettyjen kuolemasta!


Mietitäänpä, miltä näyttäisi tulevaisuuden Suomi, jos avaamme ovet turvapaikanhakijoille. Aika erilaiselta kuin nyt! Enkä sano, että näkymä olisi eittämättä parempi siksi, että satun itse olemaan yksi heistä, vaan haluan venyttää horisonttia vähän pidemmälle tulevaisuuteen.

Suomessa on vain runsaat viisi miljoonaa asukasta. Pinta-alaa on yli 338 000 neliökilometriä. Aikuiset ovat Suomen suurin ikäryhmä. Lapsia on keskimäärin kaksi per perhe. Toki monilapsisiakin perheitä on, mutta pienet perheet ovat enemmistössä. Osalla väestöstä eläkeikä on nostettu jo 65:een!

Suomi siis tarvitsee nuorta energiaa ja monipuolista työvoimaa, jolla on kokemusta uusista ja erilaisista asioista. Ei menisi kuin muutamia vuosia, niin Suomi olisi jo aika erilaisessa kuosissa! Olen varma, että teidän toivonne ja meidän tulevaisuutemme voivat kulkea käsi kädessä.


Lopuksi haluan vielä välittää eri Facebook-ryhmissä vaikuttavilta irakilaisilta rakastavat ja kunnioittavat terveiset niille suomalaisille, joilta on riittänyt solidaarisuutta irakilaisille turvapaikanhakijoille uuden maaraportin jälkeenkin.

Yllättävän moni suomalainen on kutsunut kaksi kielteistä päätöstä saaneita ja vastaanottokeskuksesta pois heitettyjä irakilaisia luokseen asumaan!

Sylin täydeltä kiitoksia!

Viite