Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Silmänkääntötemppu 666

4.2.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Kahdeksan eduskuntapuolueen edustajat keskustelivat tänään sosiaali- ja terveysministeriön seminaarissa tasa-arvosta puolitoista tuntia (katso tallenne täältä) ja olivat kovasti huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta, palkkaeroista ja lastenhoidon jakamisesta.

Suomalaiset äidit hoitavat lasta kotona keskimäärin yli vuoden. Suomalaiset isät saavat vanhempainpäivärahaa keskimäärin 24 päivää lasta kohden. Kotihoidon tuista naiset käyttävät 94 prosenttia.

Tämä haittaa naisten työuria ja heikentää isien suhdetta lapsiinsa, mutta ei hätää: poliitikoilla on ratkaisu, niin kutsuttu 6+6+6 -malli. Siinä isälle ja äidille on kummallekin varattu kuusi kuukautta vauvan kanssa kotona, ja kolmannen puolivuotisvapaan saa käyttää jompi kumpi vanhemmista.

Tätä mallia kannattivat sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok), valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Antti Rinne (sd), kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk), kansanedustaja ja puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr), kansanedustaja ja puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp).

Näin vaikutusvaltaisella porukalla kuudesta eri puolueesta (vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät suoraan tukeneet mallia) asiaan saadaan varmasti pian muutos?

No ei. Demarit, kokoomus ja rkp ovat hallituksessa, ja vuosi sitten siellä olivat myös vihreät ja vasemmistoliitto. Hallitus voisi päättää juuri tällaisista asioista (toisin kuin esimerkiksi työmarkkinoista) - jos haluaisi.

Laura Räty muotoili asian seuraavasti: otetaan 6+6+6 -malli käyttöön, jos löydetään rahat. Asian voisi muotoilla myös näin: tasa-arvo on nousukauden luksusta, eivätkä äänestäjät ole valmiita tukemaan sitä ajavaa puoluetta, jos se käy lompakon päälle.

Muistutukseksi: tämä hallitus oli jo päättänyt jakaa kotihoidon tuen tasan isän ja äidin kesken, mutta perui päätöksen viime viikonloppuna. Nyt samat poliitikot kertovat kannattavansa tukien vielä rajumpaa uusjakoa.

Poliitikkojen kunniaksi on sanottava, että he eivät sentään luvanneet ajavansa 6+6+6 -mallia, totesivat vain kannattavansa sitä - tässä on näköjään oleellinen ero.

P.S. Naisasialiitto Unioni nimesi Twitterissä Ville Niinistön väittelyn voittajaksi. Minun korvaani miellyttivät asiantuntevan Niinistön lisäksi selväsanainen Räty, rakenteet näkevä Arhinmäki ja valtionaismainen Henriksson.Lisää aiheesta:Viite