Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Talousmies – miesten mies

4.3.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

"Jos suomalaiset haluavat huhtikuussa 2015 pääministeriksi talousmiehen, suosituin valinta on keskustan Juha Sipilä", todetaan Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tänään julkaisemassa arvo- ja asennetutkimuksessa.

Tutkimuksen väliotsikon mukaan Sipilä on suomalaisten silmissä "horjumaton numeromies". Nykyinen pääministeri Alexander Stubb (kok) on sen sijaan vain "kohtuullinen talousmies".

Ei ole Evan vika, että kaikki neljä pääministeriehdokasta ovat miehiä. Eva kuitenkin niputtaa mutkattomasti yhteen talousasiantuntijuuden ja mieheyden.

Sama tutkimus kertoo nimittäin, että miehet ja naiset suhtautuvat talouskysymyksiin eri lailla. Siihen vastasi 2 056 suomalaista tammikuussa 2015.

Evan mukaan miehet ovat valmiimpia leikkaamaan julkisia menoja kuin naiset. Miehet korostavat talouskasvua ja verotusta. Sosiaalietuudet ja ympäristökysymykset ovat tärkeämpiä naisille kuin miehille. Miehet suhtautuvat naisia torjuvammin kehitysapuun.

Kun Evan johtaja Matti Apunen käyttää tutkimusraportissa talousmies-sanaa viisi kertaa, hän vahvistaa ajatusta siitä, että juuri miesenemmistön tapa nähdä talous on oikea ja vastuullinen. Samalla sumennetaan sitä tosiasiaa, että myös talouspolitiikassa on kyse poliittisista valinnoista.Lisää aiheesta:Viite