Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Te päätätte, Hesarin toimittajat

14.2.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

"Mistä asioista eduskuntavaaleissa puhutaan?", kysyy Pohjoismaiden suurin sanomalehti Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan tänään. Talouskasvusta, leikkauslistoista ja työpaikoista, lehti arvioi. Sen sijaan esimerkiksi maahanmuutto tai Nato tuskin nousevat tärkeiksi teemoiksi.

Nimetön pääkirjoitustoimittaja ei mainitse lainkaan sitä mahdollisuutta, että esimerkiksi Helsingin Sanomat voisi vaikuttaa siihen, mistä vaaleissa puhutaan.

Osallistuin maanantaina Helsingin yliopiston toimittajatilaisuuteen eduskuntavaaleista. Siellä parikymmentä toimittajaa kuunteli tutkijoiden arvioita siitä, mikä mahtaa nousta vaalien tärkeimmäksi teemaksi.

Talous on tärkein, totesi professori Jan Sundberg. Esimerkiksi tasa-arvon hän ei uskonut nousevan vaaliteemaksi. Toimittajat kuuntelivat tarkkaavaisina.

Ammattikuntani tapa kieltää omat vaikuttamisen mahdollisuutensa ja vastuunsa on hämmästyttävä. Toimittajat eivät (onneksi) raportoi puolueiden vaaliohjelmia kokonaisuudessaan tai referoi laajasti poliitikkojen ja talousvaikuttajien puheita. Me kysymme kysymykset ja valitsemme näkökulmat. Toimittajat voivat vaikuttaa vaaliteemoihin vähintään yhtä paljon kuin puolueet.

Yksittäisistä tiedotusvälineistä Helsingin Sanomilla on todella paljon valtaa. Olisi rehellistä myöntää se lukijoille.

Viite