Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaaran vuodet

17.5.2018

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva
Lasse Leipola on Vihreän Langan toimittaja.

Jatkosodan jälkeisiä vuosia on luonnehdittu Suomessa vaaran vuosiksi. Ilmastoneuvottelut ovat nyt samankaltaisessa tilassa. Sopu on syntynyt, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta ja panoksena on tulevaisuus.

Pariisin ilmastokokouksessa saavutettiin joulukuussa 2015 odotettua kunnianhimoisempi ilmastosopimus.

Sopimus oli jopa tavoitteita tiukempi: pitkään neuvotteluja ohjanneen kahden asteen tavoitteen rinnalle tuotiin pyrkimys rajoittaa ilmaston lämpeneminen mahdollisimman lähelle puoltatoista astetta.


Mutta se mikä saatiin kaksi ja puoli vuotta sitten aikaan ranskalaisten diplomaattien ja Yhdysvaltain hallinnon taitavalla kätilöinnillä, on vaarassa vesittyä tänä vuonna.

Joulukuussa järjestettävää Katowicen kokousta ei nimittäin isännöi taitava Ranska vaan demokratiaansa nakertava hiilivoimamaa Puola.

Vetoapua ei ole luvassa myöskään Amerikasta. Pieni yhdysvaltalaisdelegaatio osallistuu neuvotteluihin sammutetuin lyhdyin ja toivoen, ettei Valkoisessa talossa kiinnostuta asiasta.

Se tarkoittaa, että EU:n, Kanadan ja Kiinan muodostaman koalition harteilla on suuri taakka.


Katowicen kokouksessa
on määrä sopia Pariisin sopimuksen säännöistä. Tarkennetaan sitä, miten tavoitteisiin päästään ja miten toimia seurataan ja raportoidaan. Kyseessä on enimmäkseen tekninen, mutta samalla hyvin vaikea prosessi.

EU ja muut perinteiset teollisuusmaat haluavat, että samat säännöt koskevat kaikkia maita. Kehitysmaat – joihin neuvotteluprosessissa lasketaan myös viime vuosikymmeninä vaurastuneet maat – haluavat puolestaan, että rikkaat maat tekevät enemmän. Rikkailla mailla on paremmat resurssit sekä suurempi vastuu historiallisista päästöistä.


Käytännön järjestelyt tuovat lisää vaikeuskerrointa neuvotteluihin. Katowice on melko pieni kaupunki, jonka hotellitarjonta on täysin riittämätön YK:n ilmastoneuvotteluiden tarpeisiin. Vaikeita neuvotteluita tuskin edesauttaa, jos neuvottelijat joutuvat käyttämään joka päivä useita tunteja matkustamiseen.

Puolan hallitus järjestää ylimääräistä jännitettä rajoittamalla mielipiteenvapautta. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa uudesta lainsäädännöstä joka kieltää spontaanit kokoontumiset ja mahdollista tiedonkeruun YK:n ilmastokokouksen yhteydessä.

Näillä näkymin neuvotteluja siis käydään synkissä tunnelmissa. Joulukuisen Puolan sää tuskin tarjoaa piristystä.


Mutta vaikka vaaran vuosiin liittyy määritelmällisesti vaara, kuuluu niihin myös mahdollisuus. Suomi selviytyi omistaan ja on sittemmin menestynyt satumaisesti.

Ilmastoneuvotteluiden – kuten ilmastonkin – tulevaisuus on toki vielä hyvin epävarma. On varmaa, että lämpeneminen aiheuttaa jo nyt vakavia ongelmia ja että lämpenemistä ei saada pysähtymään lähivuosikymmeninä.

Mutta vaikka kansainväliset ilmastoneuvottelut ajautuisivat Puolassa umpisolmuun, on ilmastolla toivoa. Tilanne on erilainen kuin esimerkiksi vajaa vuosikymmen sitten, kun Kööpenhaminan ilmastokokous epäonnistui.


Globaalien päästöjen kasvu on hidastunut merkittävästi. Suurimmat päästöt aiheuttavasta Kiinasta on tullut yksi ilmastopolitiikan edelläkävijöistä. Yritykset, yliopistot, kaupungit, kunnat, osavaltiot ja muut ei-valtiolliset toimijat vähentävät vuosi vuodelta enemmän  päästöjään. Fossiilisten polttoaineiden ongelmat tunnustetaan yhä laajemmin eivätkä ne ole enää kovin houkutteleva sijoituskohde

Melkein missään poliittisilla areenoilla ei enää kyseenalaisteta ilmastonmuutoksen olemassaoloa. Vaihe, jossa ongelma tunnustetaan, mutta esillä on vain näennäisiä ratkaisuja, on sekin vähitellen jäämässä historiaan.

Yhteisesti sovitut pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet –niin Pariisin sopimuksessa, EU:ssa kuin Suomessakin – ovat jo melko lähellä riittävää. Vielä pitää kiristää lyhyen aikavälin tavoitteita, jottei loppukiristä tule liian kovaa. Sen jälkeen jäljelle jää vain epäilemättä loputon vääntö siitä, mikä päästövähennyskeino on paras.


Ilmastoneuvotteluiden tulevaisuus on epävarma, mutta vähäpäästöinen tulevaisuus näyttää päivä päivältä varmemmalta.

Juttuun lisätty 17.5. klo 17.35 lause EU:sta, Kanadasta ja Kiinasta.

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos  päästövähennykset  diplomatia  puola  Ranska  Yhdysvallat 





Viite