Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei salailupyrkimyksiä, sanoi joku suljetussa tilaisuudessa

19.10.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

"Mitään salailupyrkimyksiä ei lainvalmistelussa ole ollut", sanoi joku maanantaina metsähallituslain uudistusta koskeneessa kuulemistilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä.

Avoimuutta vakuuttaneen puhujan henkilöys jäi epäselväksi. Toimittajat oli tuossa vaiheessa päästetty vasta kuulemistilana toimineen salin eteistilaan. Pari viimeistä puheenvuoroa kuului sinne osin, mutta puhujia ei nähnyt.

Metsähallituslakiesitystä koskeva tilaisuus ei ollut julkinen. Mukaan pääsivät ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) esikunnan mukaan asianosaiset. Siis ne, jotka oli mukaan kutsuttu. Esimerkiksi saamelaiskäräjien edustajaa ei ollut paikalle pyydetty.

Toimittajat pääsivät sisään aivan lopuksi. Itse asiassa tiedotusvälineiden edustajat päästettiin kertaalleen jo kynnykselle, josta ministeri komensi takaisin odottamaan.

Lopulta suljettu tilaisuus avautui. Äänessä oli ministeri, joka teki lyhyen ja kovin suurpiirteisen yhteenvedon: toisten mielestä laista on kyselty liikaakin mielipiteitä, toisten mielestä tarvittaisiin uusi lausuntokierros. Muilla ministeriöillä ei ole laista suurta valittamista. Paikalle kutsuttujen ihmisten mielestä Metsähallitus ansaitsee arvosanan 8,6. 

Näin kuulemma. Lausuntojen sisältö suodattui ministerin läpi ja valottui minkä valottui. Erään paikalla olleen tutkijan mukaan esimerkiksi oikeusministeriön lausunto lakiluonnoksesta oli kriittinen ja sitä vastaan hyökkäsi myös Metsähallituksen toimitusjohtaja Esa Härmälä.

Näin kuulemma. Normaalin lausuntokierroksen jälkeen tällaiset asiat ovat kirjallisina ja julkisina tallessa ministeriön kirjaamossa. Sieltä voi selvittää, mitä mieltä kukakin on ja ketä lain valmistelussa on kuunneltu.

Nyt ministeri lupaa, että näissä puolisalaisissa kokouksissa annettuja suullisia lausuntoja kuunnellaan tarkalla korvalla. Helsingin tilaisuuden lisäksi kuulemisia on tällä viikolla vielä kaksi. Saamelaiskäräjien edustajakin on kuulemma kutsuttu toiseen näistä.

Tältä pohjalta sitten hallitus sorvaa lakiesityksen lopulliseen muotoon ja antaa sen eduskunnalle.

Lähteettömäksi jäänyt alun lausahdus liittyi siihen, että metsähallituslain valmistelua on julkisuudessa kritisoitu voimakkaasti salailusta ja siitä, ettei uusimmasta versiosta enää pidetä lausuntokierrosta.

Jäi epäselväksi, miten paljon tai vähän uudesta laista pitäisi olla huolissaan. Selväksi tuli, ettei ministeriö tällä tiedotuslinjalla saa nitistettyä käsitystä pimeydessä ja hiljaisuudessa tehdystä laista.

Viite