Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Elä pitkään ja menesty

5.3.2015

Vesa Sisättö

Käyttäjän Vesa Sisättö kuva
Spockin titteli korjattu tohtorista herraksi kello 11.32.

”Elä pitkään ja menesty” oli Star Trekin herra Spockin käyttämä vulkanuslainen tervehdys. Spockia esittänyt näyttelijä Leonard Nimoy kuoli 27. helmikuuta.

Perinnöksi jäänyt tervehdys on mielestäni ollut aina hyvä toivotus yhdeltä galaksin älylliseltä lajilta toiselle. Siinä on tiettyä yksinkertaista kosmista viisautta: maailmankaikkeus on vaarallinen paikka, joka pyrkii termodynamiikan lakien mukaisesti kohti kaaosta, järjestyksen katoamista.

Älylliset olennot ja sivilisaatiot ovat pieni akanvirta tässä kosmoksen suuressa koskessa. Niinpä pitkän elämän ja menestyksen toivottaminen on pieni ele, jolla yksi maailmankaikkeuden asukki voi osoittaa sympatiaa toiselle.

Toisinaan on hyvä muistaa, kuinka lähellä kaaosta ja tuhoa ihmiskunta elää. Emme ole edes päässeet tasolle, jolla hahmottaisimme maailmankaikkeuden vaarallisuuden. Ihmiskunnalla on noin 50 vuotta ollut jonkinlaiset keinot torjua asteroideja ja komeettoja, jotka voivat Maahan osuessaan aiheuttaa merkittävää tuhoa, pahimmillaan hävittää kaiken korkeamman elämän palloltamme.

Suurta paikallista tuhoa aiheuttavia kappaleita tipahtaa avaruudesta ehkä kerran vuosisadassa, mutta en tiedä pystyisikö ihmiskunta järjestäytymään tarpeeksi torjuakseen edes sellaisen, vaikka keinot teoriassa ovat olemassa.

Ihmisen pahin vihollinen on ihminen itse. Jos ihmiskunta ei selviä, syynä on todennäköisesti sotiminen, saastuttaminen ja yleinen kaaoksen lietsonta.

Ihminen rakentaa yhdellä kädellä ja purkaa toisella. Valitettavasti purkava käsi on vahvempi, sillä sitä auttaa koko kosmos.

Toivoisin että ihmiskunnalla olisi malttia elää pitkään ja menestyä. Jospa pysähtyisimme ja tukisimme sitä rakentavaa kättä ja alkaisimme tosissamme torjumaan kaaoksen voimia, jotka meissä itsessämme ja ympäristössämme vaarantavat olemassaolomme. Siihen tarvitsisimme tiedeupseerin viisautta.

Spock on kuollut, eläköön Spock. 

Viite