Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Google jyrää meidät

30.11.2017

Vesa Sisättö

Käyttäjän Vesa Sisättö kuva
Vesa Sisättö on Vihreän Langan toimittaja.

Suomalaiset heräsivät torstaina, vajaa viikko ennen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa siihen, että Youtube ei enää näytä suomalaista musiikkia.

Kun klikkaa vaikkapa Kari Tapion Olen suomalainen -kappaleen sisältävän videon linkkiä, ruutuun ilmestyy vino naama ja teksti:

”Video sisältää materiaalia, jonka omistaa TEOSTO. Video ei ole käytettävissä maassasi.”

Ei ihme että syyttävä sormi on osoittanut ensimmäisenä Teostoa, suomalaisten taiteilijoiden tekijänoikeuksia valvovaa järjestöä.

Oliko Teosto estänyt suomimusiikin esittämisen Googlen omistamassa Youtubessa? Ei – sen teki ja sen saattoi ainoastaan tehdä Google itse.


Teosto ja Google ovat käymässä neuvotteluita uusista lisenssisopimuksista. Teosto on tehnyt juuri sitä, mikä sen tehtävä on: puolustanut tekijöiden oikeuksia. Youtube-toistoista saadut korvaukset oikeudenomistajille ovat surkeita.

Teosto koetti saada Googlen maksamaan tuloistaan osan suomalaisille oikeudenomistajille, tekijöille ja musiikkikustantajille. Google päätti sitten kertaheitolla näyttää, kuka oikeasti on isäntä talossa.

Tai itse asiassa koko planeetalla.

Se esti musiikkivideot kerralla koko kansakunnalta. Suomi sai perinteisen osoituksen siitä, kuinka merkittävä toimija reilu viisimiljoonainen kansa on: eipä juuri minkäänmoinen. Voi miettiä olisiko sama tehty Britannialle, Ranskalle tai edes Ruotsille.


Googlen jyrähdyksen tekee pirulliseksi se, että kiristys osui suoraan heikompaan neuvotteluosapuoleen, jonka Google taitavasti maalitti Youtuben "vikailmoituksellaan".

Viime vuosikymmenen taitteessa käydyt tekijänoikeuskeskustelut ja piraattipuolueen propaganda on maalannut tekijänoikeusjärjestöistä itse saatanoita. Täysin syytön huonoon maineeseensa Teosto ei toki ole.

Joka tapauksessa moni piraattiviestinnän marinoima nettikeskustelija oli valmis uskomaan heti Teoston syyllisyyteen. Ja myös siihen että Teosto "omistaa" sisällöt, mikä oli suora valhe. Teosto vain edustaa omistajia.


Ankeaksi tilanteen tekee se, että piraattipropagandistit ovat hyväuskoisia hölmöjä, joiden toiminta sataa suoraan Googlen ja Facebookin kaltaisten planeetan tietoverkon valtiaiden laariin.

Onko osa suomalaista kulttuuria siirtynyt ulkomaiseen omistukseen. Tätä voi pohtia vertauksen avulla: kumpi omistaa veden, se jolla on paperilla omistusoikeus, vai se joka omistaa putket – ja käyttää hanaa?

Oliko tämä esinäytös siitä, millaisessa maailmassa tulemme elämään? Isot kävelevät pienten yli, kuten Suomen historian aikana on monta kertaa opittu.





Viite