Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Informaatiosisällissota

8.5.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Informaatiosodasta puhutaan Suomessa yleensä samassa lauseessa Venäjän kanssa. Samalla jää huomaamatta paljon merkittävämpi, Suomen sisäinen informaatiosota.

Kremlin trollitehtaiden vaikutus on mitätön verrattuna sadoin tuhansin jaettavaan antisemitistiseen ja rasistiseen Magneettimediaan tai vihapuhetta ja huhuja levittävään MV-lehti-sivustoon.

Käyttäisikö turpo-tviittaja #psyops-merkintää, jos kirjoittaisi Johan Bäckmanin tai venäläisen verkkolehden aggressiivisesta mielipiteenmuokkauksesta juuri vaalien alla? Varmasti. Mutta entä jos aiheena olisikin MV-lehden levittämä perätön huhu ulkomaalaistaustaisten tekemästä joukkoraiskauksesta?

Huolestuttavaa on, miten hampaaton suomalainen media on kotimaisten saastanlevittäjien kanssa. Magneettimedian uusimman printtitekeleen tuomitsi suorasanaisimmin tekstiilivalmistaja Finlayson, joka lopetti yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa, joka kytkeytyy Magneettimediaan toimitusjohtajansa Juha Kärkkäisen kautta.

Finlaysonin mukaan yhteistyö lopetettiin Kärkkäisen omistajien suvaitsemattomuuden ja rasististen mielipiteiden vuoksi. Tekstiilifirman päätös uutisoitiin laajalti. Mutta miten luonnehdittiin Magneettimediaa näissä uutisissa? Käytännössä lainauksin. Suomalaiset tiedotusvälineet menivät Finlaysonin selän taakse. Rasismi pysyi ”rasismina”, turvallisesti lainausmerkkien sisällä.

Jos edes Magneettimediaa ei voi sanoa rasistiseksi, mitä voi?

Ei kaikki toki synkkää ole. Magneettimedian puppugeneraattoria ovat avanneet sekä Hesari että Yle ja Image julkaisi ansiokkaan henkilökuvan MV-lehden perustajasta Ilja Janitskinista.

Mutta kriittisyyden ja rohkeuden pitää näkyä myös päivittäisuutisoinnissa. On puhuttava rasismista, kun kyse on rasismista ja paskasta, kun kyse on paskasta.

Ja toivoa, että informaatiosisällissota voitetaan lopulta faktalla ja rohkeudella eikä valheella ja vastuunpakoilulla.
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri