Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Je suis Saïd

23.1.2015

Kati Pietarinen

Käyttäjän Kati Pietarinen kuva

Muistatteko sananvapauden? Sehän oli suurta muotia vähän yli viikko sitten, kun vapauden ystävät läheltä ja kaukaa poseerasivat Pariisissa Gazan iskun vastaiset mielenosoitukset kesällä kieltäneen presidentti François Hollanden rinnalla.

Sananvapausmarssien alla Ranskassa on aloitettu uusi, äärimmäisen tiukka ”terrorismipuheen” tilkitseminen, johon liittyen on pidätetty ainakin 69 ihmistä.
 
Pidätykset perustuvat marraskuussa 2014 hyväksyttyyn terrorismin vastaiseen lakiin. Se toi rikoslakiin pykälän, jonka mukaan terrorismiin kannustamisesta tai terrorismin puolustamisesta voidaan rangaista viidellä vuodella vankeutta ja 45 000 euron sakoilla. Jos teko tapahtuu netissä, tuomio voi olla jopa seitsemän vuotta vankeutta tai 100 000 euroa sakkoja.

Pikatuomion saaneiden joukossa on kännykän varastanut 22-vuotias mies, joka totesi häntä kiinnioton jälkeen vartioineelle poliisille, että ”päädyt helvettiin, vannon sen profeetan nimeen”. Mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan. 20-vuotias mies sai kymmenen kuukautta vankeutta siitä, että oli huutanut orléansilaisessa kauppakeskuksessa poliisipartiolle ”Eläköön kalašnikov” ja esittänyt miimisesti ampuvansa poliisia kohtaan.

Pisin Le Nouvel Observateur -lehden listaama tuomio on neljä vuotta, nuorin syytetty ystävänsä kanssa raitiovaunussa matkustanut 14-vuotias tyttö, joka sanoi tarkastajille että ”Me ollaan Kouachin siskokset, otamme kalašnikovit esiin”. Tapausta ei ole vielä käsitelty oikeudessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoitti viikko sitten, että pidätykset uhkaavat loukata sananvapautta.

Tämän viikon tiistaina Pariisissa käytiin puolestaan oikeutta lilleläisen ZEP-bändin muusikkoa Saïdouta ja aktivistisosiologi Saïd Bouamamaa vastaan. Muusikon jumputtavassa antirasistisessa rallissa ja sen rinnalla vuonna 2010 ilmestyneessä sosiologin pamfletissa haistatellaan Ranskalle ja vaaditaan myös mustille ja arabeille oikeutta ”kuvailla todellisuutta sellaisena, kuin se on”. Kirjan ja kappaleen sisältävän CD:n otsikko on Nique la France – droit à l'insolence, eli ”Nussi Ranskaa, velvollisuus olla röyhkeä”.

”Vittuun Ranska ja sen kolonialistinen menneisyys, sen hajut lemut ja paternalistiset refleksit / Vittuun Ranska ja sen imperialistinen historia, sen muurit, linnoitukset ja kapitalistinen hulluus”, biisin kertosäe kuuluu.

Biisi kritisoi myös siirtolaisten karkotuksia, koulukirjojen rasismia ja ”lähiöasukkaiden ja muslimien vihaa edistäviä intellektuelleja”, kuten Charlie Hebdo -lehdessä työskennellyttä Caroline Fourestia, jota nimitellään "lutkaksi".

”Heidän arrogantti, loukkaava puheensa on pyhää huumoria, jolla vastustetaan valloittajaa, barbaaria, villiä, sisäistä vihollista”, biisissä sanotaan.

Oikeuteen muusikon ja sosiologin vei itseään rasisminvastaiseksi ja ranskalaisen ja kristityn identiteetin kunnioitusta puoltavaksi kutsuva äärioikeistolainen Agrif-järjestö. Järjestö vei myös Charlie Hebdon oikeuteen 1990-luvulla viidesti.

Agrif syyttää muusikkoa ja sosiologia loukkauksesta ja yllytyksestä syrjintään, vihaan tai väkivaltaan ”kantaranskalaisia” vastaan. Viisi tuntia kestäneessä oikeudenkäynnissä Saïdien puolesta todistanut kielitieteilijä Dominique Lagorgette vakuutti kappaleen istuvan ranskalaiseen lauluperinteeseen, jossa pohditaan kansallisuuden ja identiteetin kysymyksiä. On erittäin epätodennäköistä, että miehet tuomitaan. Syyttäjä kehotti oikeutta vapauttamaan miehet syytteistä.

Saïd-tapaus on silti esimerkki siitä, miten viime viikot loukkaavankin sananvapautensa pyhyydellä ylpeillyt Ranskakin rajoittaa häpeilemättä puhumisen vapautta: Audincourtin pikkupaikkakunnan sosialistipormestari kielsi bändin esiintymisen vuonna 2011. Hän perusteli kieltoa sillä, että keikka saattaisi johtaa väkivaltaiseen yhteenottoon äärioikeistolaisten kanssa. ”Lisäksi en voi jakaa sitä, mitä bändi sanoo biisissään 'Nique la France', vaikka tuen täysin taistelua rasismia vastaan”, pormestari perusteli.

Olemmehan kaikki myös Saïd?

Ranska  sananvapaus  terrorismi 





Viite