Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ketä haittaa, jos mies ei halua kätellä naista?

20.4.2016

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Ruotsin ympäristöpuolueen paikallispoliitikko Yasri Khan kieltäytyi kättelemästä naispuolista tv-toimittajaa.

"Minut on kasvatettu niin, että fyysistä kosketusta vastakkaisen sukupuolen kanssa pidetään hyvin intiiminä", perusteli Khan, joka on myös Ruotsalaiset muslimit rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta -järjestön puheenjohtaja.

Lausunnosta nousi kohu ja keskiviikkona Khan kertoi vetäytyvänsä ehdokkuudestaan ympäristöpuolueen hallitukseen.

Kohu syntyi aiheesta. Khanin perustelu ei ole kestävä. Missään tapauksessa se ei sovi tasa-arvoa ajavan ympäristöpuolueen poliitikolle. Khan sanoo haastattelussa vastustavansa patriarkaalisia rakenteita, mutta ylläpitää niitä samalla itse kohtelemalla miehiä ja naisia eri lailla.


Voi toki kysyä, miksi tapaus nousee uutiseksi Suomessakin tai miksi esimerkiksi Ilta-Sanomat kutsuu puoluehallitukseen ehdolla olevaa tukholmalaispoliitikko Khania "vihreiden huippupoliitikoksi". Monelle on varmasti herkullista, kun saa samaan aikaan paheksua muslimia ja vihreää.

Ruotsin ympäristöpuolueen viime päivät ovat muutenkin olleet painajaismaisia: asuntoministeri Mehmet Kaplan joutui eroamaan oltuaan samoilla illallisilla turkkilaisen äärioikeistojohtajan kanssa ja verrattuaan vuosia aiemmin Israelia natseihin. Puheenjohtaja Åsa Romson puolestaan kutsui tv-lähetyksessä vuoden 2001 terrori-iskuja onnettomuudeksi.

Ruotsalaismedia on tarttunut innolla hallituksessa olevan ympäristöpuolueen poliitikkojen yksittäisiin tyhmiin sanoihin ja tekoihin. Kyse ei ole politiikan suurista linjoista. Kättelytapaus on silti tärkeä.


Ketä se haittaa, jos mies ei halua kätellä naista?

Jos laki, uskonto ja kulttuuri ovat ristiriidassa, lain tulee olla ylimpänä. Kättely ei ole laki. Kättelystä kieltäytyminen ei aseta ketään fyysiseen vaaraan.

Kättelemistä pidetään hyvin vakiintuneena pohjoismaisena tapana ja siitä kieltäytymistä epäkohteliaana. Uskon, että moni ärsyyntyy Khanin kieltäytymisestä juuri siksi, että kyse on erilaisten tapakulttuurien törmäyksestä.

Olennaisempaa on, että Khan ei kättele nimenomaan naisia. Tapa kumpuaa ajattelusta, että miehet ja naiset eivät ole samanarvoisia. (Kyllä, samanlaisesta ajattelusta kumpuavia tapoja on paljon myös pohjoismaisessa ja evankelis-luterilaisessa kulttuurissa, alkaen vaikka morsiamen luovuttamisesta kirkossa.)

Ympäristöpuolue ajaa esimerkiksi naisen oikeutta omaan kehoonsa ja ehkäisyn ja abortin saatavuutta. Poliitikko, jonka mielestä naisen kättely on liian intiimiä, ei voi uskottavasti ajaa näitä asioita.

Viite