Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Korjaamme vaaliuutiset

8.4.2015

Sammeli Heikkinen

Käyttäjän Sammeli Heikkinen kuva

Vaaliuutisointi on rikki. Onneksi korjaaminen on helppoa. Täytyy vain panna kuntoon media ja poliitikot.

Toimittajien synneiksi voidaan laskea pääministerivaalin käyminen ja vääränlaisen konkretian vaatiminen.

Poliitikkojen vika on se, että vaikka ne puhuvat kovasti tosiasioista ja avoimuudesta, niin todellisuudessa ne välttävät molempia viimeiseen saakka.

Suurin ongelma on kuitenkin siinä, että poliitikot ovat halukkaasti antaneet toimittajan viedä heiltä ideologisen vapauden ja toimittajat ovat antaneet poliitikkojen piilottaa ideologiansa.

Pääministerivaalin petaamisessa on kyse siitä, että ihmisten arvellaan olevan sellaisia, ettei niitä kiinnosta muu kuin toinen ihminen, siis julkkis. Hallituksesta vain tulee väistämättä useamman puolueen porukka, jossa pääministerillä toki on eniten valtaa, muttei läheskään kaikkea.

Ratkaisevaa ei ole kuka on pääministeri, vaan se, mikä on pääministeripuolue ja mitä puolueita se hallitukseen ottaa. Henkilöillä on merkitystä, mutta kertaluokkaa vähemmän kuin puolueilla. Muistattehan: puolueella on tuhat silmää.

Vääränlaisen konkretian vaatiminen taas on leikkauslistakyselemistä. Siihen vastaamalla poliitikko antaa kuvan avoimesta ja vahvasti konkretiassa kiinni olevasta tyypistä. Tosiasiassa leikkauslistoja voi ennen vaaleja väsäillä melko vapaasti.

Hallituspuolueet niistä joutuvat sitten aikanaan kompromissin kumminkin tekemään.

Toki huomattava osa taloustieteilijöistä on sitä mieltä, ettei leikkaamisessa juuri nyt ole mitään mieltä.

Toimittajien pitäisikin kysyä poliitikoilta, pitääkö ylipäätään leikata. Jos pitää, niin kenelle jätetään ja kenelle ei. Ja poliitikkojen pitäisi kertoa, kenen asiaa ajavat – isänmaan etu kun tuppaa olemaan tietyn isän ja tietyn maan etu. Näin toimittaja ja poliitikko voisivat yhdessä näyttää äänestäjälle, millaista polkua ja millaiseen tulevaisuuteen tietty tyyppi lupaa.

Viite