Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maahanmuuttovastaisuus ruumiillistuu

14.12.2015

Riikka Suominen

Suomessa on käynnissä jotain todella huolestuttavaa. Hyväksytyn käytöksen ja kielenkäytön rajat ovat tämän syksyn aikana siirtyneet tasolle, joka vielä vuosi sitten olisi hälyttänyt.

Hallituspuolueen kansanedustaja avaa mielenilmauksen,
jossa hekumoidaan poliitikkojen tappamisella ja huudetaan Heil Hitler. (Vielä muutama vuosi sitten perussuomalaiset antoi potkut James Hirvisaarelle, kun tämän vieras heilasi eduskunnan lehterillä.) Uusnatsien katupartiot saapastelevat ainakin viidessä suomalaiskaupungissa. Isänmaallinen soihtukulkue, jonka toiminta näyttäytyy lähinnä uusnatsistisena, kerää useita satoja osallistujia. Nettikommentit ovat sellaista saastaa, ettei enää edes se, että samainen Hirvisaari kaipaa ”kollektiivista ratkaisua” maahanmuuttajille ja ”kansanpettureille”, hätkäytä.

Rasistinen marssiminen ja nettipropagandan levittäminen on vaarallista. Kun yhteiskunnan ilmapiiri kehittyy tarpeeksi maahanmuuttovastaiseksi, niin pieni joukko sairaita ihmisiä näkee siinä oikeutuksen ryhtyä sanoista tekoihin. Maahanmuuttovastaisuus ruumiillistuu. Pelkään, että pian tulee oikeita ruumiita. Esimerkiksi Ruotsissa 90-luvulla riehunut ampuja Lasermannen koki vain toteuttavansa sitä, mitä koko yhteiskunta toivoi.

Nyt Suomessa tutkitaan toistakymmentä attentaattia turvapaikanhakijoita vastaan. Polttopullot, kivet ja savupommit lentelevät. Kangasalalla tutkitaan kahta turvapaikanhakijan pahoinpitelyä.

Tämä on ilmiselvää terrorismia. (Terrorismi on väkivaltaa poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja levottomuuden tai pelon aiheuttamiseksi, sanoo esimerkiksi sisäministeriö.)

Miksi tästä väkivallasta ei puhuta? Miksi Supo ei pidä tiedotustilaisuuksia tai hallitus kriisikokouksia?
Toistaiseksi selkeintä arvojohtajuutta on osoittanut valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen, joka puhuu teoista niiden oikealla nimellä terrorina. Nissinen puuttuu myös nettimouhuajiin ja muistuttaa, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikos.

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo, etteivät tuhopolttajat ymmärrä tekevänsä vakavia rikoksia.

Ei ihme etteivät ymmärrä, kun poliisi ja poliitikot väheksyvät rikoksia. Poliisi puhuu ”polttopulloilla leikkimisestä”.

Turvallisuudesta vastaava sisäministeri lupaa, että hallituksen uusi turvapaikkapolitiikkaohjelma sisältää keinoja, joilla yhteiskuntarauhaa edistetään.
Todellisuudessa ohjelma sisältää vain ylimalkaisia keinoja vastaanottokeskuksen asukkaiden turvallisuuden lisäämiseksi. Lähinnä raportin keinot liittyvät turvapaikanhakijoiden määrän vähentämiseen. Taipuuko Suomi siis terroristien painostuksen edessä? Eihän toki kyse ole siitä, että vähennämme maahanmuuttoa, jotta häiriköt eivät enää uhkaisi yhteiskuntarauhaa?

Odotan, että poliitikot ottavat nyt näkyvästi kantaa väkivallan lopettamiseksi. Odotan, että poliisi tekee selväksi, että se suhtautuu vakavasti demokratiaa vastustaviin liikkeisiin.

Me toimittajatkaan emme ehkä ole pysyneet tarpeeksi tilanteen tasalla. Kun viranomaiset vähättelevät ongelmaa ja poliitikot ymmärtävät loputtomiin kansalaisten pelkoja, täytyisi median käyttää omaa harkintaa ja nähdä ilmiön vakavuus.

Yhteiskuntajärjestystämme uhataan. Suomessa on käynnissä terrorismin aalto. Tavallisten kansalaisten toimintaa yritetään rajoittaa uhkailulla ja vihapuheella.

Me Vihreässä Langassa haluamme omalta osaltamme puuttua huolestuttavaan kehitykseen.
Mikä äärioikeiston nousussa kiinnostaa tai huolettaa sinua? Kommentoi Facebook-sivullemme. Jatkamme aiheesta raportointia.

Rasismi  turvapaikanhakijat  demokratia 

Viite