Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mihin median pitää keskittyä Trumpin aikakaudella?

1.2.2017

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Koskaan urani aikana ei ole tuntunut näin tärkeältä olla toimittaja.

Yhdysvalloissa Donald Trumpin uusi hallinto syytää rivakasti uusia määräyksiä, joista suuri osa uhkaa ilmastoa ja ihmisoikeuksia ja osa rikkoo Yhdysvaltain perustuslakia vastaan. Esimerkiksi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi on esittänyt jopa huolen siitä, että Yhdysvallat voi olla liukumassa fasismiin. 

On toimittajien velvollisuus kertoa tästä ihmisille. Yhdysvaltain uuden hallinnon ei voi luottaa puhuvan totta, kuten kohu virkaanastujaisyleisön määrästä osoittaa.

Toimittajien pitää tarkastaa missä määrin Trumpin sanat ja teot vastaavat toisiaan, ja yrittää asettaa poliittiset päätökset laajempaan yhteyteen. Samaan aikaan presidentti Trump on julistanut sodan mediaa vastaan. Hänen esikuntansa on kutsunut valkoisen talon politiikan toimittajia oppositioksi. (Mistä tulee mieleen yhden toisen maan pääministerin meilitiuskaisu siitä, mihin tarvitaan oppositiota kun on Yleisradio.)

On riski, että Yhdysvaltain lehdistön työ vaikeutuu. Työn alla oleva tutkimus osoittaa, että mitä pidempään itsevaltainen populistijohtaja maata hallitsee, sitä ahtaammalle hän lehdistön ajaa. Aiheesta juttu Atlantic-lehdessä.


Vihreän Langan toimituksessa on viisi toimittajaa.
Viime kuukaudet olen miettinyt tauotta, mikä on meidän roolimme näinä historiallisina aikoina. Miten voimme puolustaa demokratiaa?

Kannattaako meidän jatkaa tamponiveroista tai edes Helsingin pormestarivalinnoista kirjoittamista, kun maailmanpolitiikka eskaloituu? Onko väliä, saako Tampereen Hämeenkatua ajaa autolla, jos maailma syöksyy kohti kauppasotia ja Yhdysvallat fasismiin?

Kyllä pitää. Demokratiassa asiat etenevät pienin askelin. Demokratia on sitä, miten autolla ajamisesta verotetaan ja miten turvapaikahakija saa päätöksestään valittaa.

Myös edistyksellinen politiikkaa näkyy parhaimmillaankin juuri pienissä muutoksissa. Siinä, että kaupunkia johtaa vaaleilla valittu, avoimesti poliittinen pormestari ja siinä, että roaming-maksu poistuu Euroopassa.


Vihreän Langan pitää tehdä samaa kuin tähänkin asti: pidämme lukijat ajan tasalla Yhdysvaltain kehityksestä lähinnä ilmastopolitiikan suhteen ja jatkamme Suomen politiikan seuraamista.

Myös täällä hallitus koettelee jatkuvasti – tarkoituksella tai kiireessä – perustuslain rajoja. Lisäksi haluamme innostaa lukijoita heidän omissa pyrkimyksissään muuttaa maailmaa. Kaikessa työssäme nojaamme tiukasti Journalistin ohjeisiin.

Nämä ajat eivät päästä ketään helpolla. Meidän toimittajien ammattitaidosta riippuu nyt enemmän kuin koskaan. Lukijoilta vaaditaan enemmän kriittistä lukutaitoa kuin koskaan. Demokratian kannattajilta vaaditaan enemmän päättäväisyyttä kuin koskaan. 

Viite